Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

Αποκαλύφθηκαν άγνωστα μέχρι σήμερα χωριά του ΑμαζονίουΜπορεί να θεωρούσαμε ότι ορισμένα μέρη του Αμαζονίου δεν είχαν κατοικηθεί ποτέ, ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει νέα στοιχεία ότι υπήρχαν μέρη που αποτελούσαν μια «κυψέλη» ανθρώπινης δραστηριότητας και σπίτι εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε λεπτομέρειες για 81 τοποθεσίες στο προηγουμένως αχαρτογράφητο έδαφος της λεκάνης Tapazós του Αμαζονίου, με οικισμούς που αποτελούνταν από μικρά χωριά πλάτους μόλις 30 μέτρων μέχρι πολύ μεγαλύτερες περιοχές που κάλυπταν 27 τ.μ.

Οι ανακαλύψεις αυτές βοηθούν να μάθουμε πώς ήταν ο Αμαζόνιος περίπου από το 1410 μέχρι και το 1460 μ.Χ.


«Η άποψη ότι ο Αμαζόνιος ήταν ένα παρθένο, άθικτο δάσος, χωρίς ανθρώπινες επιρροές και το σπίτι των διάσπαρτων νομαδικών πληθυσμών, ξέραμε ήδη ότι δεν ήταν αλήθεια», δηλώνει ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης του Πανεπιστημίου του Έξετερ. 

«Αυτό που μας νοιάζει είναι να ανακαλύψουμε πώς κατανεμήθηκαν οι πληθυσμοί στους προ-Κολομβιανούς χρόνους στον Αμαζόνιο».


Οι ειδικοί εξηγούν πως οι εκτάσεις που κάποτε υπήρχαν οι οικισμοί ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά μέσω δορυφορικών εικόνων της περιοχής, έπειτα από την αποψίλωση των δασών. 

Η ύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας αποδεικνύεται λόγω των τάφρων, που περιέκλειαν κάποιες εκτάσεις, λειτουργώντας σαν οχυρά, λόγω της ύπαρξης δρόμων και λόγω της ύπαρξης σημείων όπου το έδαφος είναι λίγο ψηλότερο, που στεγάζονταν πιθανότατα τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής.

Ιαπωνική εταιρεία έφτιαξε το μικρότερο Fidget spinner


Τα Fidget spinner από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας τους προκάλεσαν πανικό. Έτσι οι Ιάπωνες σκέφτηκαν να το εκμεταλλευτούν, φτιάχνοντας το μικρότερο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπουν στα Ρεκόρ Γκίνες

Την ιδέα αυτή την είχε η Ιαπωνική εταιρεία MinebeaMitsumi Inc. από το Μινατό του Τόκιο, η οποία κατάφερε να φτιάξει ότι πιο μικρό κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα καταστήματα όλου του κόσμου.

Το μήκος του spinner που κατασκεύασε δεν ξεπερνάει τα 5,09 χιλιοστά. Για να συνειδητοποιήσεις το πόσο μικρό είναι, αρκεί να σου πω ότι αν το βάλεις επάνω στο νύχι σου θα μοιάζει με διακοσμητικό νυχιών. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις πως κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ!


Πηγή: aggouria.net

Έχασε την φωτογραφική της στο βυθό και 2,5 χρόνια μετά τη βρήκε σε άριστη κατάσταση


Πίστευε πως δεν θα δει ποτέ τα στιγμιότυπα που τράβηξε με τη φωτογραφική μηχανή της που είχε χαθεί στο βυθό της θάλασσας. 

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την κράτησε στα χέρια της σε εξαιρετική κατάσταση.


Φαντάσου πως νιώθεις όταν βρίσκεις ένα ξεχασμένο 5ευρω στο τζιν σου. Τώρα, φαντάσου πως ένιωσε αυτή η τύπισσα που της είπαν ότι δύο χρόνια μετά η φωτογραφική μηχανή της που είχε χαθεί στο βυθό βρέθηκε. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν η αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή έπεσε από τα χέρια της κ. Τσουμπακιχάρα. Η κοπέλα βρισκόταν σε διακοπές στην ανατολική Ταϊβάν και είχε πάει με τους συμφοιτητές της για κατάδυση.


«Είχαμε πάει για κατάδυση. Σε μία φάση ένας από τους φίλους μου χρειάστηκε βοήθεια. Κολύμπησα γρήγορα κοντά του και έχασα την φωτογραφική». 

Όλα αυτά τα χρόνια η φωτογραφική κάμερα έκανε... χιλιόμετρα μέχρι που η θάλασσα τη ξέβρασε σε μία παραλία.

Ένα γκρουπ μαθητών βρισκόταν εκεί, αφού συμμετείχε σε ένα περιβαντολογικό πρόγραμμα και καθάριζαν την παραλία από τα σκουπίδια.

Ένα 11χρονο αγόρι πρόσεξε την κάμερα που ήταν γεμάτη με φύκια και κοχύλια και την παρέδωσε στη δασκάλα του.

Η αλήθεια είναι ότι έμοιαζε περισσότερο με πέτρα, παρά με κάμερα.


«Νομίζαμε πως ήταν σπασμένη, αλλά την καθαρίσαμε λίγο και ανακαλύψαμε το κουμπί», είπε η δασκάλα. 

Η αδιάβροχη θήκη ήταν τόσο καλή που η κάμερα δεν είχε πάθει τίποτα: «Μείναμε έκπληκτοι όταν καταλάβαμε πως είχε ακόμα μπαταρία».

Η δασκάλα αποφάσισε να ποστάρει την ιστορία στα social media μαζί με φωτογραφίες, έτσι ώστε να βρουν τον ιδιοκτήτη της.


«Δεν το πίστευα, έμεινα με ανοιχτό το στόμα όταν οι φίλοι μου μου είπαν ότι κάποιος δημοσίευσε τις υποβρύχιες φωτογραφίες μας από την χαμένη μου κάμερα», είπε η κάτοχος.

Πηγή: gazzeta.gr