Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Παράξενο ψάρι ζει ακόμη και στην ξηράΟι δίπνοοι, επίσης γνωστοί ως salamanderfish, είναι ψάρια του γλυκού νερού περισσότερο γνωστά για την ικανότητά τους να ζουν στη γη, χωρίς νερό, επί μήνες, και μερικές φορές ακόμα και για χρόνια. 

Όπως το όνομά τους δηλώνει, έχουν ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αναπνευστικό σύστημα λαμβάνοντας κατ ‘ευθείαν ξυγόνο από τον αέρα, ακριβώς όπως τα ζώα.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα είδη δίπνοων είναι τόσο συνηθισμένα να αναπνέουν που χάνουν σιγά-σιγά τη λειτουργία στα βράγχια τους. Αν και εξακολουθούν να ζουν στο νερό, πρέπει να έρχονται τακτικά στην επιφάνεια για αέρα. Τα ψάρια αυτά μπορούν ακόμα και να πνιγούν αν αν μείνουν στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Οι δίπνοοι έχουν επιμήκη σώματα, όπως τα χέλια, και γενικά ζουν στα ρηχά νερά, σε βάλτους τα έλη, αλλά και σε μεγαλύτερες λίμνες. Στο νερό συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε άλλα ψάρια, κολυμπούν και τρώνε μικρά ψάρια και μαλακόστρακα στους πυθμένες των λιμνών. Αλλά όταν είναι στην ξηρά, ανοίγουν λαγούμια βαθιά στη λάσπη, σκάβοντας με στο στόμα τους.


Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό βάθος, θα σταματήσουν το σκάψιμο και να θα εκκρίνουν μια ουσία που δημιουργεί ένα προστατευτικό κουκούλι γύρω τους. Μόνο το στόμα τους μένει εκτεθειμένο για την αναπνοή. 

Κοίλες στέγες συλλέγουν το βρόχινο νερό και χαρίζουν φυσικό κλιματισμόΗ αρχιτεκτονική εταιρεία BMDesign Studios με έδρα στο Ιράν, προτείνει ένα σύστημα με κοίλες στέγες οι οποίες όχι μόνο συλλέγουν το βρόχινο νερό σε περιοχές με άνυδρα κλίματα και χαμηλή βροχόπτωση, αλλά ταυτόχρονα βοηθούν στην δροσιά των κτηρίων σε ζεστές και ξηρές περιοχές του κόσμου, λειτουργώντας σαν ένα φυσικό σύστημα κλιματισμού. 

Οι στέγες συλλέγουν ακόμη και τις ελάχιστες ποσότητες βρόχινου νερού, καθώς αυτό σχηματίζει σταγόνες και ρέει πριν εξατμιστεί. Παράλληλα δροσίζουν την κατοικία αφενός με τη σκιά που δημιουργούν, αφετέρου με τη ροή αέρα ανάμεσα στην κανονική και την κοίλη στέγη.


Το νερό μπορεί με τη σειρά του να φιλτράρεται για να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο ή να ενσωματωθεί στα υδραυλικά συστήματα των κατοικιών για διαφορετική χρήση. Το νερό μαζεύεται σε ντεπόζιτα που είναι ενσωματωμένα στους τοίχους των κατοικιών συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στη διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

Κτήρια σε όλο τον κόσμο που… γέρνουνΚτήρια στον κόσμο που αποτελούν αρχιτεκτονικά θαύματα και έχουν ιστορική σημασία … Όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, μια κλίση δεξιά ή αριστερά γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέροντα… 

Μπορεί ο πύργος της Πίζας να είναι διάσημος για την κλίση του, δεν είναι όμως το μόνο κτήριο που γέρνει. Διάσημα αλλά και λιγότερο γνωστά, κτήρια ανά τον κόσμο έχουν πάρει κλίση.


Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από κατασκευές σε όλο τον κόσμο που γέρνουν:

Big Ben, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο


Η κλίση του μπορεί να μη φαίνεται με γυμνό μάτι, αλλά το Βρετανικό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει επίσημα ότι ο διάσημος Πύργος του Ρολογιού κλίνει βορειοδυτικά 0,26 μοίρες.

Huqiu, «Παγόδα του Λόφου του Τίγρη», Κίνα


Η πόλη Suzhou στην Κίνα έχει τον δικό Πύργο της Πίζας, τον πύργο Huqiu. Η παγόδα με ύψος 50 μέτρων γέρνει κατά περίπου τρεις μοίρες, καθώς το έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζεται είναι βραχώδες στη μία πλευρά αλλά μαλακό χώμα στην άλλη.