Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018

Πριν τη βουτιά θανάτου: Ο «άγγελος» που έσωσε 160 ανθρώπους με μια απλή ερώτηση


Έτυχε να ζει δίπλα σε ένα από τα πιο γνωστά σημεία αυτοκτονίας του κόσμου. Χάρη σε αυτόν και μόνο η φήμη του δεν εξαπλώθηκε...

Ο ήχος του ανέμου, ο παφλασμός των κυμάτων και η θέα στο απέραντο γαλάζιο. Θα μπορούσε να είναι o τέλειος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Αυτή η γωνιά της Γης όμως δεν είναι περιζήτητη για τη μυσταγωγία των αισθήσεων που σου προσφέρει. Έγινε διάσημη ως ιδανική για να τελειώσεις τη ζωή σου… 

Η δημοφιλία για τους επίδοξους αυτόχειρες απηχεί στην ονομασία του: «Το Χάσμα» (the Gap). Πρόκειται για έναν απότομο βράχο, που ορθώνεται επιβλητικά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή της Νέας Ουαλίας του Σίδνεϊ.

Η φήμη του είναι… διαβόητη, καθώς θεωρείται μια από τις πιο πολυσύχναστες τοποθεσίες του κόσμου από ανθρώπους που επιχειρούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Οι αυτοκτονίες χρονολογούνται εδώ και δύο αιώνες. 

Καταμέτρηση τέτοιων σε επίσημα αρχεία δεν υπάρχει. Ίσως γιατί υπήρξε ένας άνθρωπος που το απέτρεψε. Όχι αποκρύπτοντας στοιχεία, αλλά σώζοντας τις ζωές 160 και πλέον συνανθρώπων του!


Τη στιγμή της μοιραίας απόφασης πριν από την πτώση στο κενό, τότε που το απονενοημένο διάβημα έχει ταχυδρομηθεί ήδη προς τον ουρανό, μια μειλίχια φωνή από το… πουθενά έσπαγε τη μακάβρια ηρεμία.

«Γιατί δεν έρχεστε για ένα φλιτζάνι τσάι;» Δεν ακούγεται ό,τι πιο κατάλληλο ως προτροπή σε έναν άνθρωπο που ετοιμάζεται για την τελευταία βουτιά της ζωής του, ωστόσο κανείς ψυχολόγος σε αυτό τον κόσμο δεν θα μπορούσε να… μαλώσει τον Ντον Ρίτσι, υποδεικνύοντας του κάτι διαφορετικό. Είναι από τις περιπτώσεις που η επιστήμη θα υποκλινόταν στην πείρα.


Ο «καλός Σαμαρείτης» της Αυστραλίας χρησιμοποιούσε επί περίπου μισό αιώνα την ίδια ακριβώς ατάκα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που άλλαξαν γνώμη και τον ακολούθησαν στο σπίτι του για πρωινό ή ένα ζεστό ρόφημα ήταν 164.

Ο Ντον Ρίτσι γεννήθηκε το 1926 στο Σίδνεϊ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας και μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως ασφαλιστής. 

Το 1964, μετακόμισε με τη σύζυγό του σε ένα σπίτι ακριβώς απέναντι από τον επιβλητικό γκρεμό, για να απολαμβάνει την εντυπωσιακή θέα.

Σύντομα συνειδητοποίησε ότι το μέρος δεν ήταν ακριβώς όπως το είχε φανταστεί. 

Την πρώτη φορά που είδε κάποιον να εξαφανίζεται από την άκρη του γκρεμού αιφνιδιάστηκε. 

Τη δεύτερη δεν περίμενε ότι θα συμβεί ξανά και την τρίτη απλώς δεν πρόλαβε. Έκτοτε όμως ανέλαβε δράση.

Κάθε μέρα που ξυπνούσε, κοιτούσε έξω από το παράθυρο. Καθισμένος στην αγαπημένη του δερμάτινη πράσινη καρέκλα, παρακολουθούσε με άγρυπνο βλέμμα το βράχο, για να δει μήπως κάποιος στεκόταν πολύ κοντά στον γκρεμό. 

Μοναδικό πλωτό γήπεδο γκολφ είναι προσβάσιμο με βάρκα


Ετοιμαστείτε να αντικρίσετε ένα απίστευτο γήπεδο γκολφ που είναι πλωτό και το μοναδικό στον κόσμο το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα.

Οι παίκτες του γκολφ πρέπει με μαεστρία να χτυπήσουν το μπαλάκι του γκολφ στη 14η τρύπα στη λίμνη Coeur d’Alene στο Αϊντάχο. 

Η πίστα είναι καταπράσινη και περιτριγυρισμένη από νερό, γεγονός που δυσκολεύει τους παίκτες, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υπεύθυνοι του γηπέδου μαζεύουν από τη λίμνη κατά μέσο όρο 28.000 μπάλες.


Η έκταση ολόκληρου του γηπέδου φτάνει τα 200 στρέμματα, από όταν ανακαινίστηκε το 1991 και έχει ψηφιστεί στα 100 μεγαλύτερα και καλύτερα γήπεδα γκολφ του κόσμου.

Το πλωτό γήπεδο γκολφ που ζυγίζει 22.000 τόνους, μπορεί να μετακινηθεί μέσα στη λίμνη χάρη σε ένα πολύπλοκο υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα.

Η διάσημη 14η τρύπα είναι από τις πιο μοναδικές και γνωστές τρύπες του γκολφ στον κόσμο και όσοι αγαπούν το γκολφ έχουν όνειρο να τη δοκιμάσουν.