Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Γιατί δεν υπάρχουν πολλά ζώα με μπλε χρώμαΊσως να έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλά ζώα καφέ, γκρι ή άσπρα αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με το μπλε χρώμα. Πράγματι το μπλε χρώμα δεν είναι συνηθισμένο στο ζωικό βασίλειο και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό.

H Catie Leary που γράφει θέματα σχετικά με τη φύση και τα ζώα αναφέρει: Ενώ τα φυτά έχουν την ικανότητα να παράγουν μπλε χρωστικές χάρη στις ανθοκυανίνες, τα περισσότερα πλάσματα στο ζωικό βασίλειο δεν είναι σε θέση να κάνουν το ίδιο. Για παράδειγμα τα μικρά πουλιά παράγουν μελανίνη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φαίνονται σχεδόν μαύρα.

Τυχόν περιπτώσεις μπλε χρώματος που θα συναντήσετε στα ζώα είναι συνήθως το αποτέλεσμα διαρθρωτικών συνεπειών, όπως ιριδισμοί και επιλεκτική ανάκλαση. 

Ουσιαστικά οι μικροσκοπικοί θύλακες αέρα στα φτερά του πουλιού διασκορπίζουν το φως, κάνοντάς το να φαίνεται μπλε στα μάτια μας. 

Αυτό ονομάζεται «σκέδαση Rayleigh», ένα φαινόμενο που είναι επίσης υπεύθυνο για το μπλε του ουρανού.


Ο δηλητηριώδης βάτραχος dart

Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε περισσότερες μπλε πεταλούδες και πουλιά από ό,τι ερπετά, αμφίβια και ζώα με δέρμα ή γούνα. Είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί η εμφάνιση του μπλε μέσω των δομικών επιδράσεων στα φτερά και στο δέρμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμφανίζεται μόνο σε φτερωτά πλάσματα.

Μερικοί βάτραχοι επίσης έχουν τέτοιο χρώμα και είναι πολύ εντυπωσιακό.

Πηγή: newsbeast.gr

Μια λίμνη κόκκινη, σαν αίμαΗ λίμνη Retba ή Lac Rose (όπως είναι ευρέως γνωστή) βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου Cap Vert στη Σενεγάλη, βορειοανατολικά του Ντακάρ. Οφείλει την ονομασία της στο παράδοξο κόκκινο χρώμα που έχουν τα νερά της, γεγονός που την καθιστά ως μία από τις πλέον «περίεργες» λίμνες του κόσμου.

Ο κόκκινος χρωματισμός οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα της Lac Rose σε κυανοβακτήρια, ενώ το χρώμα της γίνεται πιο έντονο σε περιόδους ανομβρίας, όταν τα νερά λιγοστεύουν και αναδεικνύεται το χρώμα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.


Η λίμνη είναι, επίσης, γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητά της σε άλατα, γεγονός που επιτρέπει στους κατοίκους της περιοχής να επιπλέουν άνετα στα νερά της. Άλλωστε η συλλογή αλατιού είναι από τις βασικές ασχολίες των ντόπιων, αφού τα ποσοστά στο νερό αγγίζουν το 40%.


Η Lac Rose αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO αλλά και ένα εντυπωσιακό θέαμα για όσους έχουν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά.