Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017

Ένας πίνακας του Monet που ήταν «χαμένος» από το 1895, βρέθηκε χάρη στο Google


MONETS EFFET DE BROUILLARD 1872 / PHOTO COURTESY OF THE OWNER


Η γνωστή φράση «στο Google μπορείς να βρεις τα πάντα» και οι παρόμοιες διατυπώσεις της, μόλις πήγαν σε νέο επίπεδο εγκυρότητας. 

Και αυτό γιατί ένας πίνακας του σπουδαίου Claude Monet που όλοι πίστευαν για χαμένο εδώ και εκατοντάδες χρόνια, βρέθηκε πρόσφατα με μερικά googlαρίσματα. 

Ο πίνακας του θρυλικού ζωγράφου με τον τίτλο «Effet de Brouillard» (1872), απεικόνιζε ένα γαλήνιο εξοχικό τοπίο της περιοχής Argenteuil, κοντά στο Παρίσι, και θεωρούνταν χαμένος από το 1895. 

Ο Richard Thompson όμως, ιστορικός τέχνης και καθηγητής καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κατάφερε να τον βρει χρησιμοποιώντας, απλά, το Google. 

Ο Thompson είχε δει τον πίνακα το 1996 σε έναν κατάλογο τέχνης, κανείς δεν ήξερε όμως που βρισκόταν, ενώ ο κατάλογος ανέφερε πως ανήκε σε μια ιδιωτική συλλογή. Θέλοντας να τον συμπεριλάβει στην ερχόμενη έκθεση που επιμελείται με τίτλο «Monet & Architecture», η οποία θα παρουσιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας τον Απρίλιο, ο Thompson είπε στο Hyperallergic: «Πολύ απλά, τον βρήκα στο Google, είδα πως είχε πάει σε έναν οίκο δημοπρασιών στην Νέα Ορλεάνη, επικοινώνησα μαζί τους, ήρθαν άμεσα σε επαφή με τον τωρινό ιδιοκτήτη, ο οποίος, επίσης άμεσα, δέχτηκε με χαρά να μου τον δώσει για την έκθεση, για το οποίο είμαι αφάνταστα ευγνώμων». 


Ο πίνακας, ο οποίος είναι ένας από τους 180 που δημιούργησε ο Monet κατά την περίοδο 1871-1878, όταν και έμενε στο Argenteuil, θα παρουσιαστεί μετά από πολλά χρόνια ξανά στο κοινό, ανάμεσα στους υπόλοιπους 74 πίνακες που έχει επιλέξει ο Thompson για την έκθεση.

Το μικρότερο δωμάτιο… ξενοδοχείου στον κόσμοΈνα δωμάτιο ξενοδοχείου που είναι μεγάλο αποτελεί συνήθως πλεονέκτημα για να κάνει κάποιος κράτηση. 

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες συρρέουν στο ξενοδοχείο στο Shoubak της Ιορδανίας, αν μπορεί να χαρακτηριστεί ξενοδοχείο, ακριβώς επειδή έχει ένα και μόνο δωμάτιο!

Είναι τόσο μικροσκοπικό που ο ιδιοκτήτης του Mohammed Al-Malahim ισχυρίζεται ότι είναι το μικρότερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Η μικρή του έκταση δεν είναι το μόνο στοιχείο που το έχει κάνει τόσο περιζήτητο. 

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι στην πραγματικότητα ένα παλιό Volkswagen Beetle που στηρίζεται πάνω σε πέτρες.

Στο εσωτερικό του είναι επιπλωμένο με χειροποίητα κεντημένα σεντόνια και μαξιλάρια. Οι επισκέπτες πληρώνουν περίπου 75 δολάρια το βράδυ και βρίσκεται σε λειτουργία από το 2011. Στην τιμή του δωματίου περιλαμβάνονται ένα μίνι ψυγείο, τηλεόραση, Wi-Fi και δύο ποδήλατα για να κάνουν βόλτες οι ταξιδιώτες σε όλη την πόλη.


Γιατί κινδυνεύει να εξαφανιστεί το χωριό του Άι Βασίλη;


Για πολλούς η Λαπωνία είναι η χειμερινή χώρα των θαυμάτων, ένα μέρος όπου ζουν τάρανδοι, ξωτικά και ο Άγιος Βασίλης, ωστόσο στην πραγματικά τα πράγματα δεν είναι τόσο ονειρικά.

Συγκεκριμένα, η πραγματικότητα διαφέρει απ΄όσα έχουμε στο μυαλό μας για το χωριό του Άγιου Βασίλη καθώς η καθημερινή ζωή στη Λαπωνία έρχεται αντιμέτωπη με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent. 

 Η έρευνα έχει αποκαλύψει τις δυσανάλογες επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στην Αρκτική, όπου οι θερμοκρασίες αυτή τη στιγμή αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.


Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και αρχίζουν να επηρεάζουν την παρθένα φύση, η μελλοντική ευημερία όλων των κατοίκων της Λαπωνίας – από τους γηγενείς Σάμι έως τον Άγιο Βασίλη – κινδυνεύει. 

Η δρ Στέφανι Λεφρέρ πρωτοήλθε στην φινλανδική Λαπωνία πριν από 18 χρόνια για να μελετήσει την συμπεριφορά των ταράνδων. Έκτοτε έχει παρατηρήσει δραματικές αλλαγές στο κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και κατά συνέπεια επιπτώσεις στην άγρια ζωή.

«Στην πρώτη μου έρευνα, 300 χλμ. πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο η θερμοκρασία ήταν μείον 20 βαθμούς Κελσίου στις 31 Οκτωβρίου ? η πραγματική αίσθηση του Αρκτικού στα τέλη Οκτωβρίου», δήλωσε. 

«Δεν το έχουμε πλέον αυτό». «Πρόσφατα, υπήρξαν ?μαύρα Χριστούγεννα? με καθόλου χιόνι σε όλο το νότιο τμήμα της Φινλανδίας», συμπλήρωσε η ίδια. 

Μετά από δεκαετίες δουλειάς στην περιοχή, η δρ Λεφρέρ υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Λαπωνίας, επηρεάζοντας τις μεταναστευτικές οδούς των ζώων, τους βιοτόπους και τη συμπεριφορά τους.


«Ανησύχησα ως επιστήμονας, αλλά και ως άνθρωπος που γοητεύεται από την Αρκτική», δήλωσε η δρ Λεφρέρ. Τόνισε ότι οι κλιματικές αλλαγές αφορούν περισσότερο μακροπρόθεσμες τάσεις παρά προσωπικές παρατηρήσεις. 

Ωστόσο, οι εμπειρίες της αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τα οποία η μέση ετήσια θερμοκρασία της Φινλανδίας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα του 19ου αιώνα.