Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Τυφλός και κωφός ταξιδιώτης έχει γυρίσει 125 χώρες μόνος τουO ατρόμητος Tony Giles με ένα backpack στους ώμους επισκέφθηκε μόνος του 125 χώρες σε όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι είναι τυφλός και κωφός.

Ο Tony Giles είναι σήμερα 39 χρονών και παρότι έχασε την όρασή του σε ηλικία των 10 ετών, έβαλε στόχο στη ζωή του να επισκεφθεί κάθε χώρα στον κόσμο. «Σίγουρα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για ένα τυφλό άτομο, όπως εγώ», δηλώνει ο Tony.

Tο ταξίδι του ξεκίνησε με πρώτο προορισμό τη Νέα Ορλεάνη το 2000 και από τότε έχει ταξιδέψει παντού- ακόμα και σε κάθε πολιτεία της Αμερικής. Ορισμένα από τα ταξίδια του θα τα θυμάται σε όλη του τη ζωή. 

Πιο ξεχωριστό ήταν αυτό στην πρωτεύουσα του Μάλι, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος και συνελήφθη ενώ διέσχιζε τα σύνορα της Αιθιοπίας.


Ένα άλλο ταξίδι έντονα χαραγμένο στη μνήμη του είναι αυτό στο οποίο γνώρισε την γυναίκα του, την Τατιάνα, μια Ελληνίδα, που έχει γράψει δυο βιβλία για αυτόν.

Το πιο πρόσφατο ταξίδι του διήρκεσε επτά εβδομάδες στην έρημο Wadi Rum στην Ιορδανία.

Σε μια δήλωσή του είπε: «Το ταξίδι μου στη Νέα Ορλεάνη με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι θα μπορούσα μόνος μου να ταξιδέψω παντού. Ήμουν μόνος, δεν ήξερα πού πήγαινα και ένιωθα πολύ περίεργα».

«Όμως έπνιξα βαθιά μέσα μου αυτό το αίσθημα και είπα στον εαυτό μου ότι μπορώ να συνεχίσω. Πέρασα οκτώ ή εννέα ημέρες εκεί – εξερευνόντας και πίνοντας. Έπειτα ταξίδεψα στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, σε ένα ταξίδι συνολικής διάρκειας 5 μηνών το 2001-02″.


Μετά το πρώτο του ταξίδι, πήγε στην Ισλανδία και τη Σρι Λάνκα το 2007, έπειτα στην Τουρκία και στην Ελλάδα το 2009, όπου γνώρισε τη γυναίκα του.

Ο Giles, έχασε την όρασή του στην ηλικία των 10 ετών και αν και είναι κωφός, μπορεί να ακούσει με ψηφιακά ακουστικά. Η καθαρότερη οπτική μνήμη που έχει είναι από όταν ήταν αγόρι και παρακολουθούσε το ηλιοβασίλεμα, το οποίο θυμάται ως «μια μεγάλη φωτεινή σφαίρα φωτός που βυθίζεται στον ορίζοντα».

Τα φετινά Χριστούγεννα θα βρουν το Giles σπίτι του να σχεδιάζει το επόμενο ταξίδι του στον κόσμο.

Πηγή: perierga.gr

7 στους 10 μπορούν να ακούσουν αυτή την εικόναΓνωρίζουμε ότι οι εικόνες GIF κινούμενες ή σταθερές δεν μπορούν να εμπεριέχουν ήχο. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι ακούνε ήχο στην παρακάτω εικόνα που δημιουργήθηκε από το HappyToast το 2008. 

Η εικόνα κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και η Δρ. Lisa DeBruine από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης άρχισε να αναρωτιέται γιατί πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ακούνε κάποιον ήχο από την εικόνα.

Δημιούργησε μια έρευνα γνώμης στο twitter στην οποία απαντήσανε 300.000 άτομα με το 70% αυτών να δηλώνει ότι μπορεί να ακούσει έναν υπόκωφο χτύπο. 

Εσείς μπορείτε να ακούσετε ήχο στην εικόνα;Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για παράδοξο αυτό φαινόμενο;

Ο Christopher Fassnidge, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του City του Λονδίνου δίνει μια εξήγηση. Το εργαστήριό του ασχολείται με τη μελέτη ενός φαινομένου που αποκαλείται οπτικό αυτί («visual ear»). Είναι μια περίπτωση συναισθησίας.

Συναισθησία ονομάζεται η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων. Ένας άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από συναισθησία (συναισθητικός) είναι δυνατό, για παράδειγμα, να «ακούει» τις οσμές, να «βλέπει» τους ήχους και να «μυρίζει» τους ήχους.

Στη συναισθησία εμφανίζεται πιο έντονα το φαινόμενο της ανάμιξης των αισθήσεων, το οποίο είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο. 

Σε όλους για παράδειγμα η γεύση επηρεάζεται από την ακοή (τα πατατάκια που τρώμε μπροστά σε μικρόφωνο φαίνονται 15% πιο κριτσανιστά αν στα ακουστικά μέσω των οποίων ακούμε το σπάσιμό τους έχουν ενισχυθεί οι υψηλές συχνότητες, ενώ αν έχουν ενισχυθεί οι χαμηλές έναντι των υψηλών έχουμε την αίσθηση της νωπότητας)

Για να επανέλθουμε στο παράδειγμα της εικόνας, πολλοί χρήστες του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του Happy Toast, συμπεραίνουν σωστά ότι η κίνηση της φωτογραφίας συμβάλει σημαντικά στην αντίληψή τους για τον ήχο στο GIF. 

Είναι στην πραγματικότητα ένα φαινόμενο που ονομάζεται οπτικά-προκληθείσα ακουστική απόκριση (Visually-Evoked Auditory Response), ή vEAR. «Είμαστε συνεχώς περιτριγυρισμένοι από κινήσεις που κάνουν έναν ήχο, όπως βήματα καθώς οι άνθρωποι περπατούν, τα χείλη που κινούνται ενώ μιλάνε, μια μπάλα που αναπηδά στο έδαφος κ.α.», εξηγεί ο Fassnidge.

Έχουμε συνδυάσει ήχους και κινήσεις τόσο που τα θεωρούμε ταυτόσημα. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ακούμε τα βήματα ενός ανθρώπου που περπατά στην άλλη πλευρά του δρόμου, ενώ πραγματικά ο ήχος υπάρχει μόνο στο μυαλό μας.

Η έρευνα στο εργαστήριο του Fassnidge υποδηλώνει ότι έως και 20% των ανθρώπων βιώνουν το VEAR, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 2% έως 4% που παρουσιάζουν συναισθησία. 

Τις περισσότερες φορές, δεν το γνωρίζουμε, πράγμα που κάνει το «θορυβώδες GIF» τόσο ενδιαφέρον. Το συντριπτικό ποσοστό στο Twitter οφείλεται μάλλον στον εντυπωσιασμό όσων «ακούνε» το GIF και την αδιαφορία ή απογοήτευση όσων βλέπουν απλά μια εικόνα.

Πηγή: perierga.gr