Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Jan Ingenhousz: Ο επιστήμονας που ανακάλυψε τη φωτοσύνθεση
Ο Jan Ingenhousz (ή Ingen-Housz FRS) ήταν Ολλανδός φυσιολόγος, βιολόγος και χημικός. Είναι γνωστός κυρίως για την ανακάλυψη της φωτοσύνθεσης, δηλαδή της διαδικασίας κατά την οποία τα πράσινα φυτά μετασχηματίζουν τη φωτεινή ενέργεια σε χημική. 

Κατά την φωτοσύνθεση η φωτεινή ενέργεια δεσμεύεται και χρησιμοποιείται για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα και νερού σε οξυγόνο και ενεργειακά πλούσιες οργανικές ενώσεις, κυρίως υδατάνθρακες. 

Επίσης ανακάλυψε ότι τα φυτά, όπως τα ζώα, έχουν κυτταρική αναπνοή. Όσο ζούσε ήταν γνωστός κυρίως για τον επιτυχή εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, της βασιλικής οικογένειας της Αυστρίας το 1768 με αποτέλεσμα να γίνει σύμβουλος και προσωπικός ιατρός της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας.

Ο Jan Ingenhousz γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1730 στη Μπρέντα της Ολλανδίας και από τα 16 του άρχισε να σπουδάζει ιατρική.

Με αφορμή το θάνατο του πατέρα του το 1764 άρχισε να αναζητά σε ολόκληρη την Ευρώπη λύση στο πρόβλημα της ευλογιάς. Κατέληξε στο Λονδίνο, κοντά στον John Pringle, όπου και απέκτησε την ειδικότητα του κύριου εμβολιαστή. Μάλιστα το 1767 εμβολίασε 700 χωρικούς σε μια επιτυχή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί επιδημία ευλογιάς. 

Τα νέα έφτασαν στην αυστριακή αυτοκρατορική αυλή και η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να εμβολιαστεί, πρώτη στη χώρα, παρά τις αντιρρήσεις για τα εμβόλια των Αυστριακών γιατρών της εποχής. 

Ο Jan Ingenhousz εμβολίασε με επιτυχία την οικογένεια και κατέληξε σύμβουλος και προσωπικός ιατρός της αυτοκράτειρας.

Φωτοσύνθεση

Στη συνέχεια ο Jan Ingenhousz ασχολήθηκε με τη μελέτη των φυτών. Το 1779, ανακάλυψε ότι με την παρουσία φωτός τα φυτά αναδίδουν φυσαλίδες αερίου από τα πράσινα μέρη τους ενώ στη σκιά οι φυσαλίδες αναπάντεχα σταματούν. 

Αναγνώρισε ότι το αέριο στις φυσαλίδες ήταν οξυγόνο. Επίσης ανακάλυψε ότι στο σκοτάδι τα φυτά αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα. 

Διαπίστωσε ότι η ποσότητα του οξυγόνου που αποβαλλόταν στο φως ήταν μεγαλύτερη από αυτή του διοξειδίου στο σκοτάδι. 

Έτσι έδειξε ότι κάποιο κομμάτι της μάζας των φυτών προέρχεται από τον αέρα και όχι μόνο από το νερό και τα συστατικά του εδάφους.

Ο Ingenhousz απεβίωσε το 1799 στο Calne της Αγγλίας.

Πηγή: perierga.gr

Η «Ιερή Πέτρα» στο Κιότο που... «παντρεύει» και «χωρίζει» κόσμοΕίναι τόπος λατρείας από τον 7ο αιώνα και λέγεται ότι έχει τη δύναμη να διαλύσει σχέσεις ή να ωθήσει σε σχέσηΧαμένη ανάμεσα στα στενοσόκακα της συνοικίας Γκιόν στο Κιότο, στην Ιαπωνία, είναι μια πέτρα - ενάμιση επί τρία μέτρα, οι διαστάσεις της - καλυμμένη από χαρτάκια. Είναι οι ευχές εκείνων που, πεσμένοι στα τέσσερα, πέρασαν απ' την τρύπα που είναι στο κέντρο της πέτρας.

Είναι μια ιερή πέτρα, τόπος λατρείας από τον 7ο αιώνα. Συχνά, οι Ιάπωνες αναφέρονται στον τόπο προσκυνήματος Yasui Konpira-gu ως πέτρα enkiri (χωρισμού) ή ως πέτρα enmusubi (γάμου). Λέγεται ότι έχει τη δύναμη να διαλύσει σχέσεις ή να ωθήσει σε σχέση.

Λέγεται, επίσης, ότι μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια όταν ταξιδεύεις με πλοίο ή αυτοκίνητο κι ότι μπορεί να σε απαλλάξει από κακές συνήθειες όπως το ποτό, το τσιγάρο, τα χαρτιά. Αλλά για να μπορέσει η πέτρα να δωρίσει τις μαγικές δυνάμεις της, απαιτείται προηγουμένως ένα τελετουργικό. 
Αφότου υποβάλεις τα σέβη σου, αγόρασε ένα χαρτί katashiro για ξόρκι και γράψε την ευχή σου. Κρατώντας στο χέρι το χαρτάκι, πέσε στα τέσσερα κι αν θέλεις μια σχέση (ή να ενδυναμώσεις αυτή στην οποία είσαι) πρέπει να συρθείς από το μπροστινό άνοιγμα της οπής στην πέτρα και να βγεις απ' το πίσω. Αν θέλεις να διαλυθεί η σχέση σου, κάνεις την ανάποδη διαδρομή. Στη διαδρομή, απαγγέλεις την ευχή σου.

Όταν βγεις, κάνεις μια υπόκλιση και μετά ξαναπερνάς κάτω απ' την πέτρα, αντίστροφα τούτη τη φορά. Και με κόλλα, κολλάς το χαρτάκι με το ξόρκι σου πάνω στην πέτρα.

Ο τόπος προσκυνήματος Yasui Konpira-gu απέχει, με τα πόδια, 10 λεπτά με ένα τέταρτο από τους σταθμούς του μετρό Keihan Shijo ή Hankyu Shijo Kawramachi. Πηγή: protothema.gr