Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017

Ο άνθρωπος που εφηύρε την κρεμάστρα για να μην τσαλακώσει το παλτό του.


Το αφεντικό του κατοχύρωσε την πατέντα και αυτός δεν πήρε απολύτως τίποτα 

Μια κρύα μέρα του Νοεμβρίου του 1903, ο Άλμπερτ Παρκχάους γύριζε από το μεσημεριανό στην εργασία του, στην «εταιρία συρμάτων και καινοτομιών» Timberlake Wire and Novelty Company στο Τζάκσον του Μίσιγκαν. 

Προς μεγάλη του απογοήτευση, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε μέρος να κρεμάσει το παλτό του. Όλοι οι γάντζοι στις κρεμάστρες ήταν πιασμένοι. 

Για να μη ρίξει απλώς το καλό παλτό του πάνω σε μία καρέκλα και τσαλακωθεί, ο Παρκχάους πήρε ένα κομμάτι σύρμα – αφού δούλευε και στην πηγή- και το στριφογύρισε για να σχηματίσει δύο μακρόστενες θηλιές που θα χωρούσαν μέσα στο παλτό του. 

Στο τέλος, ένωσε και έστριψε και τις άκρες του σύρματος και διαμόρφωσε έναν γάντζο από όπου θα μπορούσε να το κρεμάσει. 

Έτσι γεννήθηκε η σύγχρονη συρμάτινη κρεμάστρα. Άλλοι υπάλληλοι άρχισαν να αντιγράφουν την ιδέα. 

Ο εργοδότης παρατήρησε πόσο εύκολα έπιασε η ιδέα και δαιμόνιος όπως ήταν αποφάσισε να την πατεντάρει. 

Ο Παρκχάους δεν κέρδισε τίποτα από την ευφυή εφεύρεσή του, ούτε καν τη χαρά να δει το όνομά του στην ευρεσιτεχνία. 

Ο δικηγόρος της εταιρίας, κάποιος Πάτερσον , έβαλε το δικό του όνομα. Τον ίδιο καιρό είχαν κατατεθεί ευρεσιτεχνίες για καμιά ογδονταριά «αναρτήρες ενδυμασίας» αλλά η συρμάτινη κρεμάστρα των παλτών που γνωρίζουμε όλοι μας βασίζεται στην εφεύρεση του Παρκχάους. 

Λίγο καιρό αφού η Timberlake πατεντάρισε την ιδέα του, ο Παρκχάους έφυγε από την εταιρεία και μετακόμισε στο Λος Άντζελες όπου ίδρυσε την δική του συρματουργία.... 

Τα δέκα πιο ακριβά λουλούδια στον κόσμοΕίναι από τα πιο συνηθισμένα, αλλά ταυτόχρονα και τα πιο όμορφα δώρα που μπορεί να προσφέρει κανείς σε κάποιον την ημέρα των γενεθλίων του, σε μια γιορτή/επέτειο, ή χωρίς να υπάρχει καμία άλλη αφορμή.

Ένα μπουκέτο λουλούδια.

Τα λουλούδια είναι μια σχετικά φθηνή επιλογή, όμως υπάρχουν ορισμένα που κοστίζουν αρκετά χρήματα και δε μπορούν να τα αγοράσουν όλοι, καθώς επίσης και ένα λουλούδι που δε μπορεί να αγοράσει κανείς… 

1. Λυσίανθος (10 – 35 δολάρια το μπουκέτο)


Ο λυσίανθος (eustoma grandiflorum) ανθίζει όλο το χρόνο και η διάμετρος του άνθους του φτάνει τα 5 εκατοστά. 

Μπορεί να φτάσει τα 15 έως 60 εκατοστά σε ύψος ενώ βγαίνει σε μια ποικιλία χρωματικών συνδυασμών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας therichest.com.

Ο λόγος για τον οποίο πωλείται σε αυτήν την τιμή είναι γιατί όταν κοπεί, μπορεί να αντέξει μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες.

2. Κρίνος (Lily of the Valley: 15 – 50 δολάρια το μπουκέτο)


Η γλυκιά μυρωδιά του κρίνου (Convallaria majalis) και η λεπτή και φίνα εμφάνισή του με τις καλοσχηματισμένες καμπανούλες το κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστό. 

Ανθίζει συνήθως στις αρχές Μαρτίου στο βόρειο ημισφαίριο. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15-30 εκατοστά και η διάμετρος στα άνθη του τα 5-10mm.