Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Η Αρχαιότερη Ελληνική Βιβλιοθήκη


Η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας είναι μια πνευματική κληρονομιά ανυπολόγιστης αξίας. Φωτισμένοι Έλληνες, με όραμα και αγάπη για τον τόπο τους, κληροδότησαν φως πνευματικό, φως ελληνικό στις μεταγενέστερες γενιές, με την προσδοκία να γίνουν κι εκείνοι συνεχιστές στο έργο τους. 

Την αγάπη και την προσφορά τους την απόθεσαν στα Αρκαδικά βουνά, στη Δημητσάνα, που πρόθυμα την αγκάλιασαν και τη διαφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού.

Ο επισκέπτης, πριν διαβεί το κατώφλι της εισόδου της βιβλιοθήκης, είναι αδύνατον να υποψιαστεί τα συναισθήματα που θα τον πλημμυρίσουν μέσα στον πνευματικό αυτό ναό της Δημητσάνας. 

Η πρώτη εντύπωση είναι θαυμασμός και δέος, μέσα σ’ αυτό τον υποβλητικό χώρο, που νομίζει κανείς πως κινούνται γύρω του σκιές προγόνων ηρώων. Και μόλις η συγκίνηση και τα λογής συναισθήματα καταλαγιάσουν η ματιά διατρέχει τους χιλιάδες τόμους μέσα στις ξύλινες σκουρόχρωμες βιβλιοθήκες, οι οποίες υψώνονται ως την οροφή των ψηλοτάβανων αιθουσών. 

Η υποβλητική, ατμόσφαιρα της βιβλιοθήκης δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς σε εκκλησία. Αλλά ως προς τι θα μπορούσε να διαφέρει ένας πνευματικός ναός από το θρησκευτικό; 

Και οι δυο έχουν κέντρο τους το πνεύμα, το αθάνατο, το άυλο, που δεν χάνεται, αλλά ζωογόνο και καρποφόρο περνά από γενιά σε γενιά, για να γονιμοποιήσει το πνεύμα των νεότερων με το ζήλο, την αγάπη και την πίστη τις πατροπαράδοτες αξίες. 

Αξίες τις οποίες είχαν κάνει τρόπο ζωής πρόγονοι άξιοι, αληθινοί πνευματικοί ταγοί, και τις οποίες κληροδότησαν στους νεότερους, για να συνεχίσουν και να συμπληρώσουν το έργο τους.

Η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας ιδρύθηκε το 1764 και είναι η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και η Θεολογική Σχολή της Δημητσάνας από τους μοναχούς Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο, οι οποίοι ήταν μαθητές της αντίστοιχης Σχολής της Σμύρνης. 

Η βιβλιοθήκη μέχρι το 1821 ήταν εμπλουτισμένη με 5.000 τόμους, αριθμός τεράστιος για την εποχή και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρισκόταν η Ελλάδα, (εποχή τουρκοκρατίας).

Η βιβλιοθήκη πρόσφερε κι αυτή το μερίδιο της, πολύ μεγάλο, στον εθνικό αγώνα για την απελευθέρωση. Διότι η Δημητσάνα με τους μπαρουτόμυλους, που λειτουργούσαν εκεί, ήταν το οπλοστάσιο του αγώνα και τροφοδοτούσε με μπαρούτι Μοριά και Ρούμελη. 

Το μπαρούτι όμως για να γίνει φυσίγγια χρειαζόταν να τυλιχτεί σε χαρτί. Αυτό το πολύτιμο χαρτί το πρόσφεραν τα βιβλία της βιβλιοθήκης. 

Έτσι από τους 5.000 τόμους που αριθμούσε η βιβλιοθήκη πριν το 1821, μετά την απελευθέρωση είχαν διασωθεί μόλις 600 τόμοι.

Κι επειδή σ’ αυτή τη μικρή γωνιά της γης με τα περήφανα δασωμένα βουνά υπάρχουν πάντα ξεχωριστοί άνθρωποι, που ξέρουν να δίνουν, η βιβλιοθήκη, από το 1845 με δαπάνες του μεγάλου ευεργέτη της Δημητσάνας Νικολάου Μακρή, στεγάζεται σε τμήμα της άλλοτε θεολογικής Σχολής.

Εκπληκτικό ροδόδεντρο ετών… 125Έγινε διάσημο άμα τη εμφανίσει του στο Google Street Map αφού η εικόνα του έκανε το γύρο του διαδικτύου, εντυπωσιάζοντας τους πάντες! 

Ένα εκπληκτικό ροδόδεντρο αποκαλύφθηκε να δεσπόζει μπροστά από μια κατοικία στον Καναδά και αμέσως έγινε… σταρ του Ίντερνετ. 

Ο ιδιοκτήτης αναφέρει ότι χρονολογείται στο ίδιο σημείο εδώ και 125 χρόνια, ενώ η φροντίδα και η περιποίησή του περνά από γενιά σε γενιά.

Ένας εντυπωσιακός θάμνος με ροζ και κόκκινα άνθη που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των ιδιοκτητών αφού μεταμορφώθηκε σε ένα απίθανο δέντρο που εκπλήσσει τους θεατές του. 

«Tα συγκεκριμένα φυτά συνήθως δεν μεγαλώνουν πάρα πολύ. Αυτό διέψευσε τους πάντες με την ανάπτυξή του αλλά και με την ομορφιά του», σχολιάζουν…

Πηγή: perierga.gr