Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

The Outer Trial Bank: Ένα παράξενο κυκλικό νησί


Ονομάζεται The Outer Trial Bank και είναι ένα κυκλικό τεχνητό νησί στο Wash της Αγγλίας. 

Πρόκειται για ένα από τα δύο νησιά που κατασκευάστηκαν κατά τη δεκαετία του 1970 με σκοπό να πραγματοποιηθεί ένα κυβερνητικό πείραμα σχετικά με τους υδάτινους πόρους της περιοχής. 

Το 1972, η κυβέρνηση ανέλαβε μια μελέτη για να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα της κατασκευής ενός παλιρροϊκού φράγματος στην περιοχή, για να συλλέξει σε δεξαμενή το γλυκό νερό από τους ποταμούς Witham, Welland και Nene.Η μελέτη στόχευε επίσης στη δημιουργία πιθανών βελτιώσεων στη ναυσιπλοΐα, στην κατασκευή ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων και στην δημιουργία ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. 

Ως μέρος της μελέτης ήταν και η κατασκευή ενός τεχνητού νησιού 3.2 χλμ. στην ακτή του Lincolnshire, με τις εργασίες να ξεκινούν τον Φεβρουάριο του 1975.


Το νησί, που είναι γνωστό σήμερα στους ντόπιους ως “ντόνατ”, λόγω του σχήματός του, έχει διάμετρο 250 μέτρα, ενώ στο κέντρο του υπάρχει μια δεξαμενή 2,5 στρέμματα, όπου θα γινόταν και η συλλογή του γλυκού νερού. 

Το σχέδιο, όμως, απέτυχε θεαματικά επειδή οι όχθες του νησιού δημιουργήθηκαν από λάσπη που προήλθε από τον αλμυρό βάλτο, προσθέτοντας αλάτι στο αποθηκευμένο γλυκό νερό. 

Τώρα το νησί έχει αποκτήσει νέα σημασία ως βιότοπος πουλιών, με περίπου 3.000 ζευγάρια θαλάσσιων πτηνών να τα χρησιμοποιούν ως φωλιά.


Πηγή: perierga.gr

Θερμοκήπιο στην Ανταρκτική παράγει λαχανικά στους -38 βαθμούς


Φανταστείτε να περάσετε μήνες χωρίς επαρκή ποσότητα φρέσκων, θρεπτικών φρούτων και λαχανικών. 

Οι επιστήμονες που μένουν στην Ανταρκτική γνωρίζουν καλά την έλλειψη αυτή και για τον λόγο αυτό οι μηχανικοί του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (GAC) κατασκεύασαν μια εσωτερική φάρμα υψηλής τεχνολογίας (την Eden-ISS ) που μπορεί να παράγει αφθονία προϊόντων – ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες είναι -38 βαθμοί Κελσίου στον εξωτερικό χώρο.


Ο μόνος τρόπος για να μεταφερθεί το φαγητό στο McMurdo, τον αμερικανικό σταθμό όπου μένει η πλειοψηφία των ερευνητών, είναι αεροπλάνο ή πλοίο. Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής που λαμβάνεται είναι ξηρό ή κατεψυγμένο. 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι επιστήμονες λαμβάνουν φρέσκες τροφές μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Atlas Obscura. Ευτυχώς, αυτό πρόκειται να αλλάξει.


Το Eden-ISS είναι ήδη υπό κατασκευή και θα καλλιεργήσει λαχανικά και φρούτα για όλους όσους μένουν στον πολικό σταθμό Neumayer III. 

Το θερμοκήπιο θα έχει ελεγχόμενο κλίμα, ενώ τριάντα με πενήντα διαφορετικά είδη φυτών, χόρτα, πιπεριές, φράουλες, ντομάτες κ.λπ., θα αναπτυχθούν εδώ με τη μέθοδο της κάθετης κηπουρικής. 

Λόγω του κλίματος της Ανταρκτικής, τα φυτά θα λαμβάνουν τεχνητό φως, που είναι βέλτιστο για την καλλιέργεια προϊόντων.


Το Eden-ISS θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο αν και η ομάδα της GAC καλλιέργησε το πρώτο της αγγούρι (96 γραμμάρια και μήκος 14 εκ.) στο Eden-ISS τον Ιούλιο. Λαμβάνοντας υπόψη τον Stephen Hawking και τον Elon Musk – δύο από τα πιο λαμπρά μυαλά της εποχής μας που έχουν ως στόχο να μετακομίσουν τους ανθρώπους στο φεγγάρι ή στον Άρη, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη στους μελλοντικούς κατοίκους άλλων πλανητών.