Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Η μεγαλύτερη κυλιόμενη σκάλα στον κόσμο


Κατασκευάστηκε το 1993 και άνοιξε για το κοινό του Χονγκ Κονγκ διευκολύνοντας στη μετακίνησή τους καθημερινά πάνω από 80.000 πεζούς που κινούνται σε αυτή την πολύβουη μητρόπολη. 

Το μακρύτερο σύστημα κυλιόμενων σκαλών στον κόσμο μήκους 800 μέτρων ξεκινά από το Des Voeux Road Central, περνά από στενά δρομάκια και καταλήγει στο Conduit Road. Καθημερινά, λειτουργεί κατηφορικά από τις 6:00 π.μ. έως τις 10:00 π.μ. και στη συνέχεια ανηφορικά μέχρι τα μεσάνυχτα.


Η εξερεύνηση της πολυσύχναστης κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής του Χονγκ Κονγκ με τα πόδια αποτελεί πρόκληση. 

Το λοφώδες τοπίο της περιοχής, σε συνδυασμό με την υποτροπική ζέστη και την υγρασία δοκιμάζουν τις αντοχές και των πιο τολμηρών! 

Ευτυχώς, με την κυλιόμενη σκάλα Central-Mid-Levels όλα είναι πιο εύκολα και άνετα. 

Οι σκάλες κόστισαν 30 εκ. δολάρια και μέσω αυτών μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί στην πιο πολυσύχναστη γειτονιά της πόλης, απολαμβάνοντας το δραματικό αστικό τοπίο του Χονγκ Κονγκ.


Βιβλιοθήκη είναι χτισμένη στα σύνορα μεταξύ δύο χωρών


Η βιβλιοθήκη Haskell χτίστηκε το 1904 ακριβώς πάνω στα σύνορα των ΗΠΑ με το Καναδά. Ανάμεσα σε δύο πόλεις, στο Στάνστεντ του Κεμπέκ και στο Ντέρμπι Λάιν του Βερμόντ. 

Είναι ένα παραδοσιακό κτήριο, νεοκλασικό, το οποίο φιλοξενεί και μια μικρή αίθουσα όπερας. Και φυσικά έχει δύο διευθύνσεις και δύο πόρτες, μία για κάθε χώρα


Κατασκευάστηκε από τα παιδιά της οικογένειας Haskell στην μνήμη των γονιών τους. Και όχι τυχαία πάνω στα σύνορα. 

Ο πατέρας ήταν Αμερικανός και η μητέρα Καναδή. Όνειρό τους λοιπόν ήταν να χτίσουν μια δημόσια βιβλιοθήκη και μια αίθουσα όπερας που θα μπορούσαν να επισκεφτούν άνθρωποι και από τις δύο χώρες, χωρίς να βρουν εμπόδια στα σύνορα. 

Δεν κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πράξη εν ζωή και το έκαναν τα παιδιά τους.


Οι αίθουσες με τα βιβλία και η σκηνή της όπερας βρίσκονται στην περιοχή που ανήκει στον Καναδά για τον λόγο αυτό θεωρείται η μοναδική βιβλιοθήκη της Αμερικής χωρίς βιβλία και η μοναδική αμερικανική όπερα χωρίς σκηνή!