Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017

Παραλία με μαύρη άμμο και κομμάτια πάγου


Η Ισλανδία είναι ένα ηφαιστειακό νησί στον Βόρειο Ατλαντικό. Επειδή έχει δημιουργηθεί από ηφαιστειακό βράχο, έχει πολλές παραλίες που αντικατοπτρίζουν το χρώμα του βράχου από τον οποίο προέρχονται. 

Η παραλία Jokulsarlon στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα έχει μαύρη άμμο, η οποία είναι στην πραγματικότητα αυτό που έχει απομείνει από τα ηφαιστειακά πετρώματα, κονιορτοποιημένη κάτω από το τεράστιο βάρος του παγετώνα Breioamerkurjokull, και είναι γεμάτη με μεγάλα κομμάτια διαφανούς πάγου.


Η παραλία δημιουργεί ένα απόκοσμο τοπίο και από τα πιο πολυφωτογραφημένα της Ισλανδίας και δημιουργήθηκε μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν υποχώρησε ο παγετώνας Breioamerkurjokull, από τον οποίο προήλθαν τα κομμάτια πάγου που υπάρχουν εδώ. 

Η ομώνυμη λιμνοθάλασσα της περιοχής εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να αυξάνεται ταχύτερα κάθε χρόνο, καθώς λιώνει ο παγετώνας.Τα “δέντρα-μάρτυρες” του αμερικανικού Εμφυλίου


Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν χιλιάδες δέντρα που ζουν εδώ και αιώνες και μαρτυρούν την ιστορία της περιοχής όπου βρίσκονται. 

Μερικά από αυτά ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια σημαντικών γεγονότων στην αμερικανική ιστορία, όπως ο Εμφύλιος Πόλεμος. Οι ιστορικοί τα αποκαλούν “δέντρα-μάρτυρες”.


Ήταν παρόντα όταν οι στρατιώτες ξεκινούσαν για το πεδίο της μάχης και στέκονταν σιωπηλά καθώς κάποιοι από αυτούς σκοτώνονταν από τις σφαίρες. 

Πολλά, μάλιστα, χτυπήθηκαν από σφαίρες όπως ακριβώς και οι στρατιώτες, ενώ εξακολουθούν να κρύβουν σφαίρες μέσα στους κορμούς τους.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το Τμήμα Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών σκέφτηκε ότι μερικά από αυτά ήταν πολύ σημαντικά και έπρεπε να τα προστατεύσουν. 

Έτσι μικρές μεταλλικές ετικέτες τοποθετήθηκαν σε κάποια, δηλώνοντας την ιστορική τους σημασία με τη φράση “witness tree”.


Ένας τεράστιος αριθμός παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ηλικία τους και να επιβεβαιωθεί αν υπήρχαν κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος.