Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017

Μια παράξενη κυκλική γέφυρα


Κατά την κατασκευή γεφυρών, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες αναζητούν συνήθως τη συντομότερη διαδρομή για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους. 

Στην περίπτωση της λιμνοθάλασσας Garzon στη νότια ακτή της Ουρουγουάης επιλέξανε ένα διαφορετικό δρόμο. Η νέα γέφυρα έχει μορφή δακτυλίου και εκπλήσσει με το σχήμα της.

Η τσιμεντένια κατασκευή αποτελείται από δύο ημικυκλικές γέφυρες, που συνδέονται σε κάθε άκρο για να δημιουργήσουν ένα δακτύλιο και χτίστηκε για να αντικαταστήσει μια πλωτή γέφυρα που συνέδεε τις πόλεις Rocha και Maldonado. 


Σχετικά με τον ασυνήθιστο κυκλικό σχεδιασμό της γέφυρας, ο αρχιτέκτονας Rafael Viñoly έχει μια απολύτως λογική και λειτουργική εξήγηση: 

Η καμπύλη σχεδίαση θα αναγκάσει τους οδηγούς να επιβραδύνουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πανοραμική θέα του τοπίου. 

Η γέφυρα διαθέτει επίσης πεζοδρόμια.


Η νέα γέφυρα θα επιτρέπει τη διέλευση περίπου 1.000 οχημάτων από τη λιμνοθάλασσα και αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη της ακτογραμμής της Rocha.Πηγή: perierga.gr

Η Κίνα θα φτιάξει «ιπτάμενα τρένα» που θα πηγαίνουν με 4.000 χλμ. την ώρα


Η China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), ο κύριος εργολάβος του διαστημικού προγράμματος της χώρας, ανακοίνωσε ότι ελπίζει να καταστρέψει το όνειρο που ακούει στο όνομα Hyperloop, του Έλον Μασκ, με έναν τρομακτικά γρήγορο στόχο. 

Στο Εμπορικό Αεροδιαστημικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουχάν, την Τετάρτη, η CASIC ισχυρίστηκε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα και ανάπτυξη για ένα νέο τύπο υπερηχητικής μεταφοράς που αφορούσε «πτήση κοντά στο έδαφος», κάτι παρόμοιο με το πρότζεκτ Hyperloop της εταιρείας SpaceX.


Εντούτοις, υπάρχει μια παγίδα: Η τελική φάση της πρότασης της CASIC θα παράσχει τρένα που ταξιδεύουν στην αδιανόητη ταχύτητα των 4.000 χιλιομέτρων ανά ώρα! 

Η εταιρεία προτείνει ένα σχέδιο τριών σταδίων, στο οποίο τα «ιπτάμενα τρένα» θα λειτουργούσαν αρχικά σε ένα υπεραστικό δίκτυο με μέγιστη ταχύτητα έως και 1.000 χλμ ανά ώρα. 

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, στη δεύτερη φάση τα τρένα θα προσπαθούσαν να διπλασιάσουν αυτήν την ταχύτητα, ώστε να φτάνει τα 2.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο τρίτο και τελικό στάδιο, η CASIC έθεσε τον υψηλό στόχο να επιτύχει ταχύτητες μέχρι 4.000 χιλιομέτρων την ώρα ή πέντε φορές μεγαλύτερη από τις ταχύτητες των εμπορικών αεροσκαφών. 

Για παράδειγμα, η μέγιστη ταχύτητα που καταγράφηκε από το ιστορικό, υπερηχητικό, επιβατικό, αεροπλάνο Concorde, πριν από τη απόσυρσή του λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια το 2003, ήταν 2.179 χιλιόμετρα την ώρα ή αλλιώς 2,04 Μαχ, κάτι που είναι πάνω από το διπλάσιο της ταχύτητας του ήχου.

Οι αντίζηλοι HTT και Hyperloop One, του Elon Musk έχουν θέσει τον πιο ρεαλιστικό στόχο, στα συστήματα μεταφοράς, καθώς ελπίζουν να φτάσουν στα 1.000 χιλιόμετρα την ώρα. 

Και οι τρεις υποψήφιοι για την υπερηχητική αντικατάσταση της ατμομηχανής, ελπίζουν να επιτύχουν ταξίδια μέσα από περιβάλλοντα χαμηλού κενού, καθώς τα τρένα θα «αιωρούνται» πάνω σε μαγνητικά συστήματα ανάρτησης, παρόμοια με τα τρένα Shinkansen στην Ιαπωνία.

Το CASIC υποστηρίζει ότι τα προτεινόμενα υπερηχητικά τρένα τους διαφέρουν από άλλα παρόμοια συστήματα, καθώς θα βρίσκονται στον αέρα ακόμη και όταν είναι στάσιμα, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογικές καινοτομίες. 

«Το ίδιο συμβαίνει και με το αεροπλάνο, ίσως να αισθανόμαστε λίγο άβολα όταν επιταχύνουμε το αεροπλάνο, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της πτήσης. 

Το πώς το σώμα μας αντιδρά εξαρτάται από την επιτάχυνση και όχι από την ταχύτητα», δήλωσε ο Mao Kai, τεχνικός διευθυντής του έργου, όπως ανέφερε το πρακτορείο Xinhua.

Ο Μάο υποστήριξε επίσης ότι το σύστημα HyperFlight θα επιταχύνει και θα επιβραδύνει στις δυνάμεις G που οι άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να ανεχθούν, αναφέρει το Xinhua. 

Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν ο Κινέζος ανταγωνιστής μπορεί να υποστηρίξει τους εξαιρετικά φιλόδοξους ισχυρισμούς του, αλλά, όπως αναμενόταν, κανείς δεν μπορεί να περιμένει μέχρι αυτό να γίνει.Πηγή: perierga.gr