Κυριακή, 20 Αυγούστου 2017

Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή της γης στην Ανταρκτική


Σχεδόν 100 νέα ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν κάτω από τον παχύ πάγο της Ανταρκτικής καθιστώντας την περιοχή τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή τοποθεσία στη Γη. 

“Το εύρημα σχεδόν τριπλασιάζει τον αριθμό των γνωστών ηφαιστειακών σημείων στην ηπειρωτική Ευρώπη και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά περισσότερα”, αναφέρει ο Guardian. 

Το γεγονός ότι ένα τέτοιο μεγάλο ηφαιστειακό σύστημα έμεινε μέχρι τώρα κρυμμένο κάτω από τον πάγο αποτελεί τρανή απόδειξη για το πόσο απέραντη και μακρινή είναι η νότια ήπειρος, άγνωστη στους ανθρώπους. 

“Είμαστε ενθουσιασμένοι”, δήλωσε ο ειδικός παγετώνων Robert Bingham. “Δεν περίμενα να βρούμε κάτι παρόμοιο. Έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των ηφαιστείων που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στη δυτική Ανταρκτική.


Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα και θεωρώ ότι η περιοχή αυτή θα αποδειχτεί η πυκνότερη σε ηφαίστεια στον κόσμο, ακόμα μεγαλύτερη και από την ανατολική Αφρική , όπου συγκεντρώνονται τα Nyiragongo, Kilimanjaro, Longonot και άλλα ενεργά ηφαίστεια”, συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Τα ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια σημάτων ραντάρ διεισδυτικού πάγου που βρήκαν βασάλτη, το χαρακτηριστικό πέτρωμα των ηφαιστειακών κώνων. Συνολικά, 91 νέα ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν, φτάνοντας τον αριθμό στην περιοχή στα 138.

Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε ότι τα ηφαίστεια που βρίσκονται κάτω από τον πάγο μπορεί να είναι λιγότερο ενεργά, όμως όταν τα φύλλα πάγου λιώνουν, απελευθερώνεται πολλή πίεση. 

Δεδομένου ότι η Αρκτική και η Ανταρκτική είναι οι περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η τήξη πάγου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μελλοντικών εκρήξεων. Είναι κάτι που οι ερευνητές θα παρακολουθούν πολύ στενά.

Πηγή: perierga.gr

Πεύκο μεγαλώνει σε ιερό εκκλησίας εδώ και 100 χρόνια!


Αυτή η εκπληκτική εκκλησία βρίσκεται στη Σαμαρίνα. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται μεγάλη γιορτή στο χωριό που συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη τη χώρα. 

Κάποια στιγμή ένα μικρό πεύκο αυξήθηκε μέσα στο ναό της εκκλησίας και τώρα βγαίνει έξω από την οροφή! Το δέντρο είναι πάνω από 100 ετών.


Η Μεγάλη Παναγιά -μια υπερβολική σε μέγεθος ξυλόστεγη βασιλική- χτίστηκε στο πιο γνωστό βλαχοχώρι της Πίνδου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, το 1812. Τοιχογραφήθηκε δέκα χρόνια αργότερα, ενώ σήμερα είναι ο μητροπολιτικός ναός της περιοχής. 

Στη μεγάλη πολύπλευρη αψίδα του Ιερού έχει φυτρώσει από τις αρχές του 20ού αιώνα ένα πεύκο που σήμερα -αιωνόβιο πια- έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε ύψος τον επιβλητικό ναό και είναι το καμάρι των κατοίκων.

Η Σαμαρίνα είναι ένα ορεινό χωριό της περιοχής Γρεβενών, ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ευρώπης, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.600 μέτρων. 

Είναι επίσης γνωστό ως το μεγαλύτερο χωριό της Ελλάδας και κάθε καλοκαίρι είναι γεμάτο από ντόπιους και επισκέπτες. 

Το περιβάλλον και τα τοπία του είναι ιδανικά για τους οπαδούς των βουνών, των δασών και της φύσης.