Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

Παραγωγή κρασιού στο Διάστημα


Το “Veggie”, τμήμα διαστημικής καλλιέργειας της NASA, μιλά για τη σκοπιμότητα παραγωγής κρασιού στο διάστημα. 

Πώς θα ήταν άραγε αυτό το ενδεχόμενο; Όταν εμείς οι άνθρωποι εξερευνούμε νέα σύνορα, ένα από τα πρώτα πράγματα που παίρνουμε μαζί μας, όπως έχει αποδειχθεί στην ιστορία, είναι τα αμπέλια για να φτιάξουμε το αγαπημένο μας κρασί. 

Οι Κινέζοι έχουν ήδη σκεφτεί να κάνουν μια τέτοια κίνηση όταν, το 2016, έστειλαν αμπέλια Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir στο Διάστημα για να τα μελετήσουν υπό διαστημικές συνθήκες.


Τα μεγάλα μυαλά της NASA έχουν ήδη εξετάσει τις καλλιέργειες στο Διάστημα, με το τμήμα του συστήματος παραγωγής λαχανικών που λέγεται “Veggie”. 

Αυτό το τμήμα αναπτύσσει ήδη μια σειρά καλλιεργειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας σαλάτας για να απολαύσουν οι αστροναύτες. 

Πρόσφατα, ο κύριος ερευνητής της, Gioia Massa, είπε για την καλλιέργεια αμπέλου και οίνου στο Διάστημα: “Τα αμπέλια θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.


Η διδικασία παραγωγής κρασιού δεν είναι κάτι απλό, αλλά υποπτεύομαι ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας μικροβιακός βιοαντιδραστήρας που θα επέτρεπε τη ζύμωση και άλλες διεργασίες να συμβούν στη μικροβαρύτητα”. 

Αν και η καλλιέργεια αμπελιών στο Διάστημα μπορεί εν τέλει να είναι εφικτή χωρίς ασθένειες και παράσιτα, ο χώρος και η απόδοση είναι ένα προφανές πρόβλημα. 

Με τον τρέχοντα χώρο στο ISS, θα μπορούσε να δημιουργηθεί περίπου ένα μπουκάλι κρασί τον χρόνο!

Πηγή: perierga.gr

Ξενοδοχείο σού υπόσχεται διαμονή σαν… φυλακισμένος


Θα πληρώνατε για να μένατε σε ένα κελί φυλακής; Θα φορέσετε την κλασική στολή, θα κλειδωθείτε στο δωμάτιο και τα φώτα θα σβήσουν μια συγκεκριμένη ώρα… 

Το Sook Station είναι ένα θεματικό ξενοδοχείο που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία διαμονής. 

Τα δωμάτια έχουν μέγεθος μόλις 0,74 τ.μ. και κοστίζουν 40 ευρώ το άτομο, ενώ διαθέτουν κουκέτες και είναι σχεδιασμένα σαν πραγματικά κελιά, με κοινόχρηστο μπάνιο, όπως και σε μια πραγματική φυλακή.


Μάλιστα, το νεόκοπο ξενοδοχείο προσφέρει στους επισκέπτες μια γεύση από το ποινικό σύστημα της Ταϊλάνδης, αν και σε μια πιο άνετη έκδοσή του! 

Περιτριγυρισμένο από έναν φράκτη μεταλλικό, που δύσκολα μπορεί κάποιος να περάσει, ο χώρος “ακροβατεί” σκόπιμα σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην φυλάκιση και στον σωφρονισμό και στην άνεση.


Αντί για κλειδί δωματίου κάθε επισκέπτης φέρει ένα νούμερο κρατουμένου το οποίο και χρησιμοποιεί σε όλες τις άλλες δραστηριότητές του εντός του ξενοδοχείου. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σύστημα των φυλακών της Ταϊλάνδης είναι παγκοσμίως γνωστό για τη βιαιότητα του, με τη μεγαλύτερη ανδρική φυλακή της χώρας να ονομάζεται Big Tiger επειδή, όπως λέγεται, “τρώνε τους ανθρώπους ζωντανούς”!