Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Νέο ορυκτό γεννήθηκε στην Καμτσάτκα


Ο πλούτος των υλικών που μπορεί να γεννήσει αυτός ο πλανήτης δεν παύει να μας εκπλήσσει. Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα νέο, άγνωστο μέχρι πρότινος ορυκτό σε ένα από τα πλέον «άγρια» ηφαιστειακά περιβάλλοντα της Γης, στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας. 

Ο ναταλιαμαλικίτης, όπως ονομάστηκε, περιγράφεται για πρώτη φορά σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. 

Γέννημα-θρέμμα των ηφαιστείων, φέρνει στο φως μυστικά για τις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της Γης και μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη και την εξόρυξη των ορυκτών.


Ο ναταλιαμαλικίτης (nataliyamalikite), ο οποίος πήρε το όνομά του από τη Ρωσίδα ηφαιστειολόγο και γεωοικολόγο Νατάλια Μάλικ, αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως νέο ορυκτό από τη Διεθνή Ορυκτολογική Εταιρεία (International Mineralogical Association, IMA) και η δημοσίευση της περιγραφής του στην επιθεώρηση «American Mineralogist» θεωρείται ότι σηματοδοτεί την επίσημη «γέννησή» του. 

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε θάλλιο, ένα σπάνιο βαρύ μέταλλο το οποίο είναι κυρίως γνωστό για την τοξικότητά του αλλά χρησιμοποιείται σε σημαντικές εφαρμογές, από την οπτική ως την ηλεκτρονική και την κατασκευή υπεραγωγών που αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. 

Το θάλλιο δεν βρίσκεται ελεύθερο στη φύση, όμως ανιχνεύεται στους ατμούς ορισμένων ηφαιστείων. Ενα τέτοιο ηφαίστειο – και μάλιστα με υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις θαλλίου στους ατμούς του – είναι το Αβάτσα ή Αβατσίνσκι στην Καμτσάτκα, όπου ανακαλύφθηκε το νέο ορυκτό.


Για τον λόγο αυτόν οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν ότι ο σχηματισμός του ναταλιαμαλικίτη απεικονίζει τις πολύπλοκες διεργασίες που ελέγχουν τη γεωχημεία του θαλλίου στα μαγματικά συστήματα. 

Οπως επισημαίνουν, τα ορυκτά που περιέχουν θάλλιο (τα οποία έχουν βρεθεί σε συγκεκριμένους τύπους ηφαιστείων) προκύπτουν τελικά όταν το θάλλιο που υπάρχει σε υποβυθισμένα ιζήματα μεταφέρεται στα αέρια των ηφαιστείων. 

Θεωρούν δε ότι οι υπέρμετρα εμπλουτισμένοι με θάλλιο ατμοί από τους οποίους έχει σχηματιστεί ο ναταλιαμαλικίτης έχουν δημιουργηθεί από σύνθετες και παροδικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε πλούσια σε θάλλιο θειούχα ρευστά υλικά και μαγματικούς ατμούς – μια διαδικασία η οποία, όπως τονίζουν, μπορεί να παίζει ρόλο στον έλεγχο της κατανομής των μετάλλων στα επιθερμικά κοιτάσματα που σχηματίζονται από ρευστά υλικά σε σημείο βρασμού (όπως π.χ. ορισμένα κοιτάσματα χρυσού).

Αυτές οι πληροφορίες σχετικά με τον ναταλιαμαλικίτη σε συνδυασμό με εκείνες που θα αντληθούν στο μέλλον από την περαιτέρω μελέτη του θεωρούνται σημαντικές για την ορυκτολογία. 

«Η ανακάλυψη αυτού του νέου υλικού σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα μέταλλα βγαίνουν από πηγές που βρίσκονται στα βάθη του πλανήτη και συγκεντρώνονται σε ρηχά επίπεδα για να σχηματίσουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Τζόελ Μπρούγκερ από το Πανεπιστήμιο Μόνας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, εκ των επικεφαλής της μελέτης. 

«Αυτό θα μας προφέρει μοναδικές γνώσεις σχετικά με τις διαδικασίες που ευθύνονται για τη χημική εξέλιξη του πλανήτη μας. 

Και οι γνώσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας της εξόρυξης».

Οι ρώσοι επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ναταλιαμαλικίτη συνεργάστηκαν για τη μελέτη του με τον καθηγητή Μπρούγκερ και τους συναδέλφους του στο Μόνας, οι οποίοι και εξήγαγαν την κρυσταλλική δομή του νέου ορυκτού. 

«Η κατανόηση της κρυσταλλικής δομής είναι κατά κάποιον τρόπο σαν να διαβάζει κάποιος το πλήρες γονιδίωμα του νέου ορυκτού» εξήγησε ο κ. Μπρούγκερ. «Και στην περίπτωση του ναταλιαμαλικίτη αυτό ήταν απίστευτα δύσκολο καθώς οι κόκκοι είναι πολύ μικροσκοπικοί, σχεδόν αόρατοι».

Η χερσόνησος της Καμτσάτκα, όπου ανακαλύφθηκε ο ναταλιαμαλικίτης, είναι μια από τις πλέον ενεργές ηφαιστειογενείς ζώνες του πλανήτη – περιλαμβάνει 160 ηφαίστεια, εκ των οποίων τα 29 είναι ενεργά ενώ έξι περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Πολλά από τα νέα ορυκτά που ανακαλύπτονται – υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 150 ανακοινώσεις σε όλον τον κόσμο – εντοπίζονται σε ηφαιστειογενείς περιοχές της Γης.

Πηγή: tovima.gr / perierga.gr

Πύργος ελέγχου μεταμορφώνεται σε δωμάτιο ξενοδοχείου!


Ένας παλιός πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό πολυτελές διαμέρισμα που προσφέρει πανοραμική θέα των αεροπλάνων που απογειώνονται και προσγειώνονται – και μπορείτε να περάσετε τη νύχτα εκεί. 

Ο Σουηδός καλλιτέχνης και σχεδιαστής Cilla Ramnek και το αεροδρόμιο της Arlanda συνεργάστηκαν χαρίζοντας στον πύργο ένα πλήρες makeover.


Τώρα, ο χώρος διαμονής είναι ιδανικός για όσους ονειρεύονται να περάσουν ένα βράδυ εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος. 

Ο πύργος με περίπου 85 μέτρα βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον διάδρομο, γεγονός που καθιστά την τοποθεσία ιδανική ως παρατηρητήριο των αεροσκαφών, χαρίζοντας στον επισκέπτη μοναδική θέα.


Οφθαλμίατροι αφαίρεσαν 27 φακούς επαφής από τα μάτια γυναίκας


Αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτοφανές συμβάν ήρθαν οφθαλμίατροι από το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν διαπίστωσαν, ότι στα μάτια μιας 67χρονης γυναίκας υπήρχαν, «θαμμένοι»… 27 φακοί επαφής. 

Η γυναίκα, η οποία είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε μία επέμβαση καταρράκτη, ανέφερε στους γιατρούς ότι ένιωθε μία ενόχληση στα μάτια της, αλλά πίστευε ότι αυτή η ενόχληση ήταν λόγω γήρατος. 

Οι οφθαλμίατροι, αρχικά, εντόπισαν 17 φακούς επαφής, αλλά στη συνέχεια και σε μία δεύτερη εξέταση ανακάλυψαν πως υπήρχαν άλλοι 10.


Η οφθαλμίατρος, Rupal Morjaria, ανέφερε χαρακτηριστικά στο Optometry Today: «Κανένας από εμάς δεν είχε δει κάτι τέτοιο ξανά» και συμπληρώνει: 

«Ήταν μια τόσο μεγάλη μάζα. Και οι 17 φακοί επαφής ήταν κολλημένοι μεταξύ τους», ενώ καταλήγει: 

«Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι που η ασθενής δεν το γνώριζε, καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί αρκετή ενόχληση». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα φορούσε φακούς επαφής μιας χρήσης τα τελευταία… 35 χρόνια.

Η Morjaria υπογράμμισε ότι η δημοσίευση αυτού του συμβάντος είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου το κοινό να ενημερωθεί για τους κινδύνους που υπάρχουν από την παρατεταμένη χρήση των φακών επαφής. 

Η ποσότητα των φακών επαφής σε συνδυασμό με το μεγάλο χρονικό διάστημα που υπήρχαν στο μάτι της ασθενούς, θα μπορούσαν να είχαν συγκεντρώσει μία τεράστια ποσότητα βακτηρίων και να είχαν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. 

Παραδόξως, όμως, η ασθενής δεν παρουσίασε κάποια συμπτώματα σοβαρής και μη αναστρέψιμης μόλυνσης, ένα γεγονός ιδιαίτερα πρωτοφανές, για τα ιατρικά δεδομένα.

Πηγή: protothema.gr