Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Επιστήμονες ξαναμετρούν το ύψος του… ΈβερεστΤο Έβερεστ, "η στέγη της Γης", έχει ύψος 8.848 μέτρα.

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως τον Απρίλιο του 2015 στην περιοχή είχε γίνει ένας καταστροφικός σεισμός.

Σήμερα, πλέον, οι επιστήμονες θεωρούν πως το δεύτερο δεδομένο δεν αποκλείεται να έχει επηρεάσει το πρώτο δεδομένο. Ο σεισμός στο Νεπάλ δηλαδή να έχει αλλάξει (είτε προς το πάνω, είτε προς τα κάτω) το ύψος του Έβερεστ.

Για τον λόγο αυτό, βγάζουν τις… μεζούρες τους και για τα επόμενα δυο χρόνια θα προχωρήσουν σε μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν και τι έχει αλλάξει.

Το υπουργείο Έρευνας της χώρας ανέφερε πως είναι πιθανό, το βουνό να έχει μετατοπιστεί γεωγραφικά, εξαιτίας του σεισμού.

Το διετές πλάνο, που αναμένεται να κοστίσει 1,35 εκατομμύρια δολάρια, θα δείξει τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στο υψηλότερο όρος του κόσμου. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, οι μετρήσεις θα γίνουν σε τρεις περιοχές γύρω από το βουνό.

Πηγή: newsbeast.gr

Γιατί ξεχνάμε πηγαίνοντας από το ένα δωμάτιο στο άλλο;


Πολλές φορές μάς έχει συμβεί να πηγαίνουμε σε ένα δωμάτιο του σπιτιού προκειμένου να κάνουμε κάτι και αλλάζοντας δωμάτιο να έχουμε ξεχάσει αυτό που θέλαμε να κάνουμε. 

Δεν φταίμε εμείς ούτε η μνήμη μας, λένε οι επιστήμονες, αλλά οι πόρτες που διασχίζουμε στη διαδρομή μας. 

Όπως απέδειξε μελέτη του πανεπιστημίου Notre Dame της Ιντιάνα, το να διασχίζει κάποιος πόρτες οδηγεί συνήθως σε απώλεια μνήμης!


Σύμφωνα με την έρευνα, όταν αλλάζουμε χώρο περπατώντας μέσα από μία ή περισσότερες πόρτες, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να ανακαλέσει στη μνήμη του τις αποφάσεις που είχαμε πάρει στο προηγούμενο δωμάτιο με αποτέλεσμα να επέρχεται μια σύγχυση και μια απώλεια μνήμης, έστω παροική.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο ερευνητής και καθηγητής Ψυχολογίας Gabriel Radvansky είναι ότι η αρχιτεκτονική του πολιτισμού μας στην πραγματικότητα εμποδίζει τη μνήμη μας. 

Οι πόρτες μοιάζουν να λειτουργούν ως συνοριακά φράγματα της σκέψης μας «κλειδώνοντας» κάθε γεγονός (ως ανάμνηση) σε έναν περιορισμένο χώρο.

Πηγή: perierga.gr

Φυσικό θαύμα ίσως έρθει ξανά στην επιφάνεια!


Πριν 131 χρόνια, ένα φυσικό θαύμα του κόσμου θεωρήθηκε ότι χάθηκε σε μια ηφαιστειακή έκρηξη. 

Η ακριβής τύχη για τις Ροζ και Λευκές Αναβαθμίδες στη λίμνη Rotomahana της Νέας Ζηλανδίας ήταν άγνωστη, αλλά τώρα δύο ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν επιβιώσει και θα μπορούσαν να ανασκαφούν για να τις θαυμάσει ο κόσμος για άλλη μια φορά.


Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1800, επισκέπτες από όλο τον πλανήτη ήρθαν να δουν τις ροζ και λευκές ταράτσες, τις δεξαμενές που καταλήγουν στη λίμνη Rotomahana. 

Αλλά το 1886, κοντά στο όρος Tarawera δημιουργήθηκε μια μεγάλη έκρηξη, ενώ η έρευνα έδειξε ότι οι ταράτσες είτε καταστράφηκαν είτε βυθίστηκαν στη λίμνη. 

Αλλά οι ερευνητές Rex Bunn και Dr. Sascha Nolden έχουν άλλη άποψη. Σύμφωνα με αυτούς, οι αναβαθμίδες μπορεί να βρίσκονται 10 μόλις μέτρα κάτω από λάσπη και τέφρα.


Ο Bunn είπε στο The Guardian ότι η κυβέρνηση της δεκαετίας του 1800 δεν έψαξε ποτέ την περιοχή, οπότε δεν γνωρίζουμε το ακριβές γεωγραφικό μήκος και πλάτος όπου βρίσκονταν. 

Αλλά οι δύο ερευνητές επέστρεψαν σε αδημοσίευτα στοιχεία του 1859 από τον γεωλόγο του 19ου αιώνα Ferdinand von Hochstetter για να προσδιορίσουν το πού θα μπορούσαν να είναι σήμερα οι φημισμένες ταράτσες. 

Πιστεύουν, μάλιστα, πως μπορεί να είναι σε καλή κατάσταση, ικανές να αποκατασταθούν. Τώρα ελπίζουν να ξεκινήσουν την εξερεύνηση του χώρου, αν εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.