Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Ashgabat: Η… λευκότερη πόλη του κόσμου!


Το Ashgabat είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη του Τουρκμενιστάν στην Κεντρική Ασία. Έχει πληθυσμό 695.000 κατοίκους και βρίσκεται μεταξύ της ερήμου Καρά Κουμ και της οροσειράς Κοπέτ. 

Αυτό που κάνει την πόλη ξεχωριστή είναι το λευκό χρώμα που κυριαρχεί στα κτήρια, γεγονός που της έδωσε πρόσφατα μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η πιο… λευκή πόλη στον κόσμο.


Ειδικότερα, τα περισσότερα κτήρια στην πόλη είναι επενδυμένα με λευκό μάρμαρο άριστης ποιότητας, ενώ γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν όλα με τον ίδιο τρόπο. 

Κατοικίες, δημόσια κτήρια, μνημεία, όλα ντύνονται στα λευκά και κερδίζουν τις εντυπώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη βρίσκεται σε περίοδο πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανόδου και η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί γι΄αυτήν ένα γερό χαρτί το κομμάτι του τουρισμού.


Ποιος είναι ο γηραιότερος ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη;


Το BBC, προσπάθησε να απαντήσει το ερώτημα “ποιος είναι ο γηραιότερος ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη;'” και το έπαθλο φαίνεται πως πηγαίνει σε ένα είδος φυκιών, τα επονομαζόμενα “Posidonia Oceanica”, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων υπολογίζονται στα 100.000 χρόνια ζωής. 

Ο Carlos Duarte του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας μελέτησε το DNA των θαλάσσιων φυκών Posidonia oceanica σε 40 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ισπανία και την Κύπρο.


Ο λόγος για τον οποίο το Posidonia oceanica έχει ζήσει τόσο καιρό είναι λόγω του τρόπου με τον οποίο αναπαράγεται, αφού αυτό γίνεται ασυμπτωματικά, με κλωνοποίηση. Επιπλέον, δεν έχει πολλούς εχθρούς, κάτι που του επιτρέπει να βλαστήσει κατά μήκος του θαλάσσιου βυθού. 

Παράγει συνεχώς νέα φυτά, καλύπτοντας μεγάλες περιοχές, ενώ αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά μέσα στα φύλλα του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα βάθη των ωκεανών.


Ωστόσο, η αλλαγή του κλίματος αποτελεί απειλή για το Posidonia oceanica. Εκτιμάται ότι το νερό στη Μεσόγειο θερμαίνεται τρεις φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, γεγονός που σημαίνει ότι τα λιβάδια Posidonia oceanica μειώνονται περίπου 5% ετησίως. 

Τα φύκια, κατάφεραν να επικρατήσουν επί ενός δέντρου με το παρατσούκλι Pando στην Utah, το οποίο υπολογίζεται στα 80.000 χρόνια, ενώ στους υποψηφίους ήταν ακόμη ένα κυπαρίσσι στη Χιλή κοντά στα 3.500 χρόνια, γιγαντιαίες σεκόγιες στην Καλιφόρνια 3.200 χρόνων και αρκετά δέντρα ακόμη.


Πηγή: perierga.gr

Η παράξενη “Κοιλάδα με τις μπάλες”


Η “Κοιλάδα με τις Μπάλες” ή Torysh, όπως λέγεται στο Καζακστάν, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του δυτικού Karatau, κοντά στην πόλη Shetpe, στο δυτικό Καζακστάν. 

Η περιοχή αποτελείται από πολυάριθμους βράχους που μοιάζουν με σφαίρες, οι οποίοι διασκορπίζονται σε σε μια μεγάλη άγονη έκταση. 

Οι μπάλες είναι σε διάφορα μεγέθη, αλλά οι περισσότερες έχουν διάμετρο 3-4 μέτρα.


Οι μπάλες πιστεύεται ότι δημιουργούνται από την καθίζηση ορυκτών και συνήθως σχηματίζονται σε ιζηματογενή πετρώματα ή εδάφη. 

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο – παρόμοια παραδείγματα βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Αυτό που είναι σπάνιο, ωστόσο, είναι το μέγεθός τους, αφού τόσο πολλοί ογκόλιθοι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο δεν συναντώνται συχνά, παρά μόνο σε λίγα σημεία στον κόσμο. 

Οι ογκόλιθοι Moeraki της Νέας Ζηλανδίας είναι ένα άλλο παράδειγμα.


Κινούμενη πρόσοψη κτηρίου αλλάζει… συνεχώς την εμφάνισή του


Ένα νέο εμπορικό τετράγωνο δημιουργήθηκε κοντά στην προκυμαία της παλιάς πόλης της Σαγκάης. Σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners και Heatherwick Studio, αναπτύσσεται σε 420.000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει δύο ουρανοξύστες ύψους 180 μέτρων με γραφεία, ένα boutique ξενοδοχείο και πολλά πολυτελή εμπορικά καταστήματα. 

Στην καρδιά του ωστόσο δεσπόζει ένα καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κέντρο με μια ευέλικτη πρόσοψη, που μπορεί να αλλάξει εντελώς την εμφάνιση του κτιρίου.


Εμπνευσμένο από τα παραδοσιακά κινεζικά θέατρα, το τριώροφο κτήριο διαθέτει μια πρόσοψη τύπου κουρτίνας από χάλκινους σωλήνες που μοιάζουν με μπαμπού. 

Αυτοί κρέμονται σε τρία στρώματα, δημιουργώντας ημιδιαφανείς οθόνες μπροστά στα παράθυρα και στα μπαλκόνια. 

Οι ίδιοι οι σχεδιαστές την χαρακτηρίζουν ως “κινούμενο πέπλο” που μεταβάλλει με τρόπο εντυπωσιακό το κτήριο. Δείτε το timelapse βίντεο και θα καταλάβετε.