Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Το μικρότερο μπαρ στον κόσμο!


Στον αριθμό 43 της οδού Ripa di Porta Ticinese, στο Μιλάνο, θα βρείτε μια πόρτα διακοσμημένη με μπουκάλια, με μια πινακίδα που γράφει “STOP!

Το μικρότερο μπαρ στον κόσμο”. Τουλάχιστον έτσι αυτοχαρακτηρίζεται το BackDoor 43, το μέγεθος του οποίου δεν ξεπερνά τα 4 τ.μ.


Πρόκειται στην ουσία για έναν πολύ μικρό χώρο, με τρία σκαμπό, που εξυπηρετεί κάθε πελάτη για 2 ώρες αυστηρά, προκειμένου να ικανοποιήσει τη μεγάλη λίστα αναμονών που έχει. 

Ο ιδιοκτήτης κρύβεται πίσω από ένα μπαρ, ποτέ δεν βλέπεις το πρόσωπό του, παρά μια μάσκα, ενώ τα ποτά λαμβάνονται μέσα από ένα μικρό άνοιγμα, χέρι με χέρι.


Ένα από τα πιο διάσημα μπαρ του Μιλάνου, αν και μικροσκοπικό σε μέγεθος, φιλοξενεί διασήμους και απλό κόσμο που θέλει να βιώσει αυτή τη “στριμωγμένη” εμπειρία για λίγο χρόνο. 

Σπάνιες ετικέτες ποτών αλλά και δημιουργικά κοκτέιλ κάνουν θραύση ανάμεσα στους πελάτες που δεν το απαρνούνται εύκολα…

Κυανόμετρο: Μια εγκατάσταση που… μετράει το γαλάζιο του ουρανού!


Σε κάποιο σημείο της ζωής του, σχεδόν κάθε παιδί θα ρωτήσει: “Γιατί είναι γαλάζιος ο ουρανός;” Σήμερα γνωρίζουμε την απάντηση: 

Ο ουρανός είναι γαλάζιος επειδή τα μόρια στον αέρα διασκορπίζουν το μπλε φως από τον ήλιο περισσότερο από ό,τι διασκορπίζουν τα άλλα χρώματα. 

Αλλά χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το καταλάβουν οι επιστήμονες.


Ήταν το 1859, όταν το φαινόμενο ερμηνεύθηκε σωστά από τον Ιρλανδό φυσικό John Tyndall, αν και ήταν ο Λόρδος Rayleigh, που μελέτησε λεπτομερέστερα το φαινόμενο μερικά χρόνια αργότερα, που ονομάστηκε “φαινόμενο της σκέδασης Rayleigh”.


Εβδομήντα χρόνια πριν ο John Tyndall και ο Λόρδος Rayleigh ασχοληθούν με το θέμα, ένας μετεωρολόγος από τη Γενεύη εν ονόματι Horace-Bénédict de Saussure ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό. 

Η πόλη που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο!


Πάνω στις Περουβιανές Άνδεις, πολύ πάνω από την κορυφογραμμή των δέντρων, βρίσκεται ένα παλιό ορυχείο εξόρυξης χρυσού, το οποίο με τα χρόνια έγινε ολόκληρη πόλη. 

Πάνω από 30.000 άνθρωποι ζουν εδώ, 5.100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον ψηλότερο ανθρώπινο οικισμό στον κόσμο.


Η La Rinconada είναι τόσο ψηλά που ο καιρός μοιάζει με αυτόν της δυτικής ακτής της Γροιλανδίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόνο 14 μοίρες από τον Ισημερινό. Τα καλοκαίρια είναι υγρά και οι χειμώνες ξηροί. 

Οι μέρες είναι κρύες και οι νύχτες ακόμα περισσότερο. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στη La Rinconada είναι μόλις 1,2 ° C.


Στην πραγματικότητα, η La Rinconada είναι περισσότερο οικισμός παρά πόλη. Δεν υπάρχουν δρόμοι, ούτε υδραυλικές εγκαταστάσεις και κανένα αποχετευτικό σύστημα. 

Τα σπίτια είναι κατασκευασμένα από φύλλα αλουμινίου χωρίς μόνωση.


Όλοι οι άντρες εργάζονται στα ορυχεία, ενώ οι γυναίκες πωλούν αγαθά, ψάχνουν για χρυσό στα βράχια ή κερδίζουν χρήματα από την πορνεία. 

Θήκη κινητού… παρασκευάζει καφέ!


Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε πως μια θήκη κινητού κάνει καφέ, όπου και όποτε το επιθυμείτε; Κι όμως η Mokase όπως ονομάζεται το κάνει στ’ αλήθεια. 

Στην ουσία πρόκειται για μια μικροσκοπική μηχανή εσπρέσο που λειτουργεί με μπαταρία και έχει την εμφάνιση θήκης κινητού τηλεφώνου.


Με το πάτημα ενός κουμπιού προσφέρει 25 ml καφέ σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Λειτουργεί με μπαταρία και βέβαια μπορεί κάποιος να την έχει μαζί του κάθε στιγμή. Συνοδεύεται από μικρό φλιτζάνι που μπορείτε να γεμίσετε και να ξαναγεμίσετε… 

Η ιδέα είναι ακόμα σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα σε φάση χρηματοδότησης μέσω του Kickstarter και χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα μέχρι να βγει στην αγορά…