Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Τράπεζα στην Ιταλία ζητά για εγγύηση… τυριά


Η Ιταλία ανήκει στις χώρες με μακρά τυροκομική παράδοση με την εκλεκτή parmigiano – reggiano (τη γνωστή παρμεζάνα) να κρατά τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των καταναλωτών. 

Στην περιοχή λοιπόν Emilia-Romagna, μια τράπεζα εν ονόματι «Credito Emiliano», λειτουργεί με ένα διαφορετικό – από τα μέχρι τώρα δεδομένα – τρόπο, δίνοντας χρήματα στους τυροκόμους αλλά ζητώντας ως εγγύηση όχι ακίνητα, αλλά το προϊόν παραγωγής τους.


Πρόκειται για πρωτοβουλία βέβαια που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού αποδίδει και η αξία των κεφαλιών παρμεζάνας ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ. 

Η παρμεζάνα πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 36 μηνών οπότε η Credito Emiliano δίκαια θεωρεί ότι είναι ιδανική για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. 

Για την ασφαλή διατήρηση του προϊόντος η τράπεζα διαθέτει ειδικούς χώρους αποθήκευσης των τυριών.

«Είμαστε μια παραδοσιακή ενεργή τράπεζα που υποστηρίζει τους παραγωγούς παρμεζάνας. 

Η απόφαση να τη χρησιμοποιήσουμε για το συγκεκριμένο πιστωτικό πρόγραμμα οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για προϊόν που είναι μοναδικό σε αυτή την περιοχή. 

Ουσιαστικά προστατεύουμε την επένδυση του παραγωγού. Το τυρί πηγαίνει από την αγελάδα στην τράπεζα», λέει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, Roberto Frignani.

Πηγή: perierga.gr

Κάμερα-αστραπή τραβά 5 τρις εικόνες το δευτερόλεπτο


Ερευνητές στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι κατασκεύασαν την ταχύτερη κάμερα στον κόσμο, η οποία μπορεί να τραβήξει πέντε τρισεκατομμύρια εικόνες το δευτερόλεπτο, ή μία εικόνα ανά 0,2 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. 

Οι ταχύτερες κάμερες σήμερα τραβάνε έως 100.000 διαδοχικές εικόνες το δευτερόλεπτο. Αντί για μία εικόνα τη φορά, η νέα κάμερα τραβά πολλαπλές εικόνες ταυτόχρονα και χρησιμοποιεί έναν ειδικό αλγόριθμο για να τις βάλει στη σειρά σε μορφή βίντεο.


Η νέα κάμερα προορίζεται για επιστημονικούς κυρίως σκοπούς, με στόχο να παρατηρήσει τρομερά γρήγορες φυσικές, χημικές, βιολογικές κ.ά. διαδικασίες. Στο μέλλον θα μπορούσε να έχει επίσης βιομηχανικές και άλλες εφαρμογές. 

Ήδη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την κάμερα για να παρακολουθήσουν φωτόνια που ταξιδεύουν μια απόσταση όσο το πάχος ενός φύλλου χαρτιού, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου (picosecond).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πόλης Λουντ, με επικεφαλής τον Ελίας Κρίστενσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Light: Science & Applications», ονόμασαν τη νέα τεχνολογία FRAME (Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures). 

Ήδη μια γερμανική εταιρεία αναπτύσσει τη νέα τεχνολογία και αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.Πηγή: in.gr

Η μοναδική θάλασσα στον κόσμο που δεν έχει στεριά!


Έχετε φανταστεί ποτέ μια θάλασσα χωρίς παραλία; Κι όμως η Θάλασσα των Σαργασσών είναι η μόνη στη γη χωρίς ακτογραμμή, μια θάλασσα χωρίς ακτές. 

Αυτή η παράξενη και μοναδική δημιουργία της φύσης βρίσκεται στη μέση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και περιβάλλεται από ωκεάνια ρεύματα. 


Στα Δυτικά το όριό της καθορίζεται από το Ρεύμα του Κόλπου, στα Βόρεια από το Βορειοατλαντικό ρεύμα, Ανατολικά από το Ρεύμα των Καναρίων και Νότια από το Ισημερινό ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού. 

Το νησί των Βερμούδων βρίσκεται στη δυτική πλευρά της. Παρόλο που η θάλασσα περιβάλλεται από τέτοια ισχυρά ρεύματα, χαρακτηρίζεται από την υπερβολική νηνεμία της αλλά και από τη διαύγεια των νερών της που φτάνει σε 200 μέτρα βάθος. 

Σε αντίθεση με το κρύο κλίμα του Βόρειου Ατλαντικού, η θάλασσα είναι περιέργως πολύ ζεστή. 


Πυκνά φύκια καλύπτουν την επιφάνειά της, ενώ οφείλει την ονομασία της στο είδος φυκών Sargassum. 

Ο Κολόμβος ανακάλυψε αυτή την παραδοξότητα της εν λόγω θάλασσας, αφού όταν είδε τα φύκια σκέφτηκε ότι ήταν κοντά στις ακτές ενώ ήταν εκατοντάδες μίλια μακριά.