Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Πώς μια ανύπαρκτη πόλη έγινε αληθινήΣτη δεκαετία του 1930 μια μικρή πόλη με το όνομα Agloe εμφανίστηκε ξαφνικά στους χάρτες της Νέας Υόρκης. Ήταν τοποθετημένη κοντά σε έναν ασήμαντο δρόμο χωρίς σήμανση, που οδηγούσε από το Roscoe στο Rockland, κοντά στο Beaverkill. 

Κανείς εκτός από του χαρτογράφους δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη πόλη για έναν πολύ απλό λόγο: 

Δεν υπήρξε ποτέ!

Στην ουσία η Agloe ήταν μια «παγίδα» κατά των λογοκλόπων, ένα κόλπο από αυτά που χρησιμοποιούν οι λεξικογράφοι για να πιάσουν τους αντιγραφείς τους. 

Η δημιουργία ενός χάρτη, ειδικά εκείνη την εποχή, απαιτεί σκληρή δουλειά, συμπεριλαμβανόμενης της σωστής ορθογραφίας, της τοποθέτησης των τοποθεσιών στο σωστό σημείο στο χάρτη κ.α., και οι δημιουργοί βρίσκουν τρόπους να προστατεύουν την εργασία τους. 

Έτσι βάζουν μικρές παγίδες στο χάρτη, έναν ψεύτικο δρόμο, μια φανταστική τοποθεσία, ένα αναγραμματισμένο τοπωνύμιο κλπ. 

Όταν, λοιπόν, κάποιος κλέβει τον χάρτη τους, οι αρχικοί δημιουργοί είναι σε θέση να στείλουν τους αντιγραφείς στο δικαστήριο επισημαίνοντας τα ψεύτικα μέρη που δεν πρέπει να είναι πάνω στον χάρτη.


Αυτό έκανε και ο Otto G. Lindberg, διευθυντής της General Drafting Co, και ο βοηθός του Ernest Alpers τη δεκαετία του 1930. Οι δυο τους είχαν φτιάξει έναν οδικό χάρτη για την πολιτεία της Νέας Υόρκης δημιουργώντας ένα φανταστικό μέρος με την ονομασία «Agloe». 

Μετά από μερικά χρόνια, μια άλλη εταιρεία με χάρτες, η Rand McNally, εξέδωσε έναν χάρτη της Νέας Υόρκης όπου στο ίδιο ακριβώς σημείο υπήρχε η συγκεκριμένη πόλη. Οι Lindberg και Alpers κινήθηκαν δικαστικά ενάντια στην εταιρεία καταγγέλλοντας την αντιγραφή, έχωντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν λογοκλοπή.