Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017

Ρομπότ έφτιαξαν δική τους γλώσσα


Ερευνητές από το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ εκπαίδευσαν τα ρομπότ ώστε να αναπτύσσουν τη δική τους γλώσσα

Ένα πιο περίπλοκο περιβάλλον και μια μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρομπότ να αναπτύξουν μια εκφραστική γλώσσα που να περιέχει περίπλοκες έννοιες

Ερευνητές του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, του ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, έμαθαν ρομποτικούς πράκτορες (robotic agents) πώς να δημιουργήσουν την δική τους γλώσσα ώστε να επικοινωνούν επιτυχώς μεταξύ τους και να ολοκληρώνουν συγκεκριμένες αποστολές, μέσα σε ένα περιβάλλον δύο διαστάσεων.

Μελλοντικά οι ειδικοί προβλέπουν ότι η νέα ρομπο-γλώσσα ίσως γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη ρομποτικών μεταφραστών. 

Στο πλαίσιο του πειράματός τους, οι ερευνητές έβαλαν τα ρομπότ σε έναν απλό δισδιάστατο κόσμο. Τους προσέφεραν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και τους έθεσαν στόχους τους οποίους καλούνταν να εκπληρώσουν μέσω της επικοινωνίας τους. Κάθε φορά που ολοκλήρωναν μια αποστολή, λάμβαναν μια μορφή ανταμοιβής.

«Εκπαιδεύσαμε τα ρομπότ μέσω της τεχνικής της ενισχυτικής μάθησης και λόγω του προσεκτικού σχεδιασμού του πειράματος, εκείνα κατάφεραν να αναπτύξουν μια κοινή γλώσσα μεταξύ τους ώστε να επιτυγχάνουν τους στόχους τους» εξηγούν οι ερευνητές.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ρομπότ αναμένεται να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους πράγμα που θα τους επιτρέπει σταδιακά να φτιάχνουν προτάσεις, μεταβιβάζοντας έτσι με μεγαλύτερη ευκολία ιδέες μεταξύ τους.

«Σκεφτόμαστε ότι αν σιγά-σιγά αυξήσουμε την περιπλοκότητα του περιβάλλοντός τους όπως και το εύρος των επιτρεπόμενων πράξεών τους, τότε θα μπορούσε να είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας εκφραστικής ρομποτικής γλώσσας που να περιέχει έννοιες πέρα από τα βασικά ρήματα και ουσιαστικά που αναπτύχθηκαν σε πρώτη φάση» καταλήγουν οι ειδικοί.

Πηγή: tovima.gr

Τα χρώματα των διαβατηρίων ανά τον κόσμο


Τέσσερα βασικά χρώματα υπάρχουν στα διαβατήρια, σε όλο τον κόσμο. 

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της λόγους για την επιλογή του συγκεκριμένου χρώματος στο εξώφυλλο. 

Κόκκινα διαβατήρια


Αυτό είναι το πιο κοινό χρώμα. 

Τα διαβατήρια με κόκκινο εξώφυλλο συχνά επιλέγονται από χώρες με παλαιότερο ή τρέχον κομμουνιστικό σύστημα. 

Οι πολίτες της Σλοβενίας, της Κίνας, της Σερβίας, της Ρωσίας, της Λετονίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Γεωργίας έχουν κόκκινα διαβατήρια. 

Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Κροατία, χρησιμοποιούν επίσης διαβατήρια σε χρώματα μπορντό και άλλων αποχρώσεων του κόκκινου. 

Οι χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία, άλλαξαν το χρώμα των διαβατηρίων τους σε κόκκινο πριν από λίγα χρόνια. 

Η Κοινότητα Εθνών των Άνδεων (η Βολιβία, η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού), έχει επίσης διαβατήρια σε μπορντό χρώμα.

Μπλε διαβατήρια


Αυτό είναι το επόμενο πιο κοινό χρώμα. 

Το μπλε εξώφυλλο συμβολίζει τον «νέο κόσμο». 15 χώρες της Καραϊβικής έχουν μπλε διαβατήρια. 

Εντός του μπλοκ των χωρών της Νότιας Αμερικής, το μπλε εξώφυλλο στο διαβατήριο συμβολίζει τη σύνδεση με το συνδικάτο Mercosur. 

Αυτό περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη. 

Η Βενεζουέλα είναι η εξαίρεση εδώ: ανήκει επίσης στο συνδικάτο, αλλά οι πολίτες της έχουν κόκκινα διαβατήρια. 

Τα διαβατήρια των πολιτών των ΗΠΑ άλλαξαν σε μπλε, μόνο το 1976.

Εκκλησία μετατρέπεται σε μπαρ μετά την κυριακάτικη λειτουργία


Στο Brielen, ένα μικρό βελγικό χωριό μόλις 700 κατοίκων, ήταν συνηθισμένο μετά την κυριακάτικη λειτουργία να πίνουν όλοι μια μπύρα και να συζητάνε διάφορα θέματα. 

Ωστόσο, όταν και το τελευταίο μπαρ στο χωριό έκλεισε όλοι στενοχωρήθηκαν και προβληματίστηκαν μέχρι που ο ιερέας της εκκλησίας έδωσε τη λύση: 

Κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία η εκκλησία μετατρέπεται σε μπαρ και προσφέρει την αγαπημένη μπύρα σε όλους.


Μερικοί λένε ότι το αλκοόλ είναι το ποτό του διαβόλου, αλλά η προτεσταντική εκκλησία στο Brielen την χρησιμοποιεί για να είναι οι ενορίτες ευτυχισμένοι και να έρθουν περισσότεροι άνθρωποι πιο κοντά στον Θεό. 

Όταν το μπαρ έκλεισε οι πιο πολλοί πήγαιναν σε γειτονικά χωριά και έχαναν τις παρέες τους, έτσι ο ιερέας θέλησε να τους κρατήσει όλους στο χωριό, κάνοντας κάτι καλό για το ποίμνιό του. 

Αφού ζήτησε την άδεια των τοπικών αρχών, ανακοίνωσε ότι κάθε Κυριακή, μετά τη λειτουργία, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να χρησιμοποιήσουν την εκκλησία ως μπαρ και να πίνουν όση μπύρα θέλουν. 

Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να έχουν παρακολουθήσει τη λειτουργία για να έχουν την “άδεια” στη συνέχεια να πιουν την μπύρα τους στον ίδιο χώρο.

Πηγή: perierga.gr