Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Το παλιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο!


Το βιβλιοπωλείο Bertrand στη Λισαβόνα είναι το παλαιότερο στον κόσμο καθώς άρχισε τη λειτουργία του το μακρινό 1732. Μετρά, λοιπόν, 281 χρόνια ζωής αν και δεν ήταν πάντα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα στην οδό Garrett 73-75. 

Το κατάστημα που άνοιξε ο Peter Faure, αποτέλεσε σημαντικό σημείο συνάντησης των ανθρώπων των Τεχνών και της πνευματικής σκηνής της πορτογαλικής πρωτεύουσας. 

Το αρχικό κατάστημα καταστράφηκε από σεισμό και μεταφέρθηκε εδώ το 1755.Τα βιβλιοπωλεία Bertrand εξελίχθηκαν σε αλυσίδα βιβλιοπωλείων σε όλη την Πορτογαλία αλλά το συγκεκριμένο κατάστημα παρέμεινε πάντα το σημείο αναφοράς. 

Πάντα συγκέντρωνε σπουδαίους λογοτέχνες, πολιτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων που αναζητούσαν εδώ σημαντικά βιβλία και σπάνια συγγράμματα.

Πηγή: perierga

Το γηραιότερο πουλί του κόσμου έγινε μητέρα στα 66!


Η πρώτη φορά που οι άνθρωποι της διεύθυνσης άγριας ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών αντίκρισαν την Wisdom, ήταν πίσω στο 1956. Ήταν στο πάρκο άγριας ζωής Midway Atoll, στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού. 

Δεν είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν για καιρό τις συνήθειές της, μιας και για τα επόμενα 46 χρόνια έγινε άφαντη.


Από το 2002 όμως που επέστρεψε και πάλι στο νησί, με το σύντροφό της Akeakamai αυτή τη φορά, η Wisdom δίνει κάθε χρόνο το παρόν για να γεννήσει τα αυγά της. 

Δυστυχώς για την ίδια και για το είδος της που κινδυνεύει με εξαφάνιση, δεν είναι κάθε προσπάθεια εκκόλαψης επιτυχημένη. 

Όπως υπολογίζουν όμως οι ερευνητές του πάρκου, η Wisdom έχει προσθέσει στον πληθυσμό των άλμπατρος του Laysan 30 περίπου άτομα.


Η Wisdom έχει φτάσει στα 66 της χρόνια. Είναι το γηραιότερο καταγεγραμμένο πτηνό στον κόσμο και το να γίνει φέτος και πάλι μητέρα είναι κάτι που θα μπορούσε να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. 

Είναι τρομερά σπάνιο για ένα πουλί να φτάσει στα χρόνια της, είναι ακόμα πιο δύσκολο να μπορεί να γεννάει σε τέτοια ηλικία και να είναι επιτυχής η εκκόλαψη κάποιου από τα αυγά. 

Η Wisdom όπως φαίνεται κρατιέται καλά και τώρα όλοι περιμένουν την επόμενη χρονιά, το επόμενο μοναδικό της ρεκόρ.


Πηγή: perierga.gr