Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Εξήγηση: Γιατί τα καρτούν φοράνε γάντια ?


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα πιο γνωστά καρτούν φορούν λευκά γάντια;

Ο John Canemaker, ιστορικός αναλυτής του animation, εξηγεί στο Vox.com: "Η εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το να σχεδιάζεις γάντια αντί για χέρια με λεπτομέρειες, ήταν αρκετά εύκολη, και άφηνε τους σχεδιαστές να εστιάσουν σε άλλα σημεία που ήθελαν να αποτυπώσουν λεπτομέρειες όπως το πρόσωπο και οι εκφράσεις. Με λίγα λόγια, για οικονομία χρόνου".

Επίσης, στο ασπρόμαυρο animation τα λευκά γάντια έκαναν τα χέρια να ξεχωρίζουν. 

Παράλληλα, τα γάντια κάνουν τους χαρακτήρες που συχνά είναι ζώα, να μοιάζουν με ανθρώπους, μιας και οι δημιουργοί έβαζαν τους ήρωες τους να κάνουν πολύ "ανθρώπινα" πράγματα, όπως το να παίζουν πιάνο.Τέλος, σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση, χαρακτήρες όπως ο Μίκι ήταν εμπνευσμένοι από τα Vaudeville show που βασίζονταν τα στερεότυπα της εποχής και ήταν αρκετά δημοφιλή από το 1880 μέχρι το 1930 στις ΗΠΑ. Πολλοί καρτουνίστες έπαιζαν σε αυτά τα show ως ηθοποιοί, ενώ οι ήρωες είχαν μαύρα πρόσωπα και λευκά γάντια.

Θυμίζουμε βέβαια πως πολέμιοι του Disney έχουν εντοπίσει στα καρτούν του ρατσιστικά στερεότυπα, όπως η χρήση του blackface και τη γενικότερη απεικόνιση της μαύρης φυλής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ήταν αντικομμουνιστής. 

Ήταν μέλος της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Συμμαχία του Κινηματογράφου για τη Διατήρηση του Αμερικανικού Ιδεώδους και μάλιστα στα πλαίσια του Μακαρθισμού κατηγόρησε πρώην καρτουνίστες και συνδικαλιστές της Disney ως κομμουνιστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο Felix the Cat, δεν φορούσε γάντια.

Πηγή: news247.gr