Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Μυστική παραλία εμφανίζεται μία φορά κάθε 7 χρόνια!


Μεταξύ των παραλιών Bondi και Tamarama στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϊ, η παραλία Mackenzies έχει συνήθως μια βραχώδη είσοδο χωρίς άμμο. 

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, ο γραφικός κόλπος έχει μετατραπεί σε μια υπέροχη παραλία – πιστεύεται ότι προκαλείται από την ανάπτυξη του «Ελ Νίνιο». 

Αυτό μάλιστα συμβαίνει κάθε 7 περίπου χρόνια, όταν οι κάτοικοι βλέπουν ξαφνικά τους βράχους να μεταμορφώνονται σε αμμώδη ακτή.


Ο γεωλόγος Greg Skilbeck στο Τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αναφέρει ότι το φαινόμενο συμβαίνει όταν τα κύματα φέρνουν άμμο από κοντινές αμμώδεις κορυφογραμμές. 

«Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο να καταλήγει η άμμος στην ακτή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν υπάρχει αυξημένη κυματική ενέργεια», είπε.

Kαθημερινά αντικείμενα με λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζατε γιατί υπάρχουν!


Αποτελούν όλα τους πλέον συνηθισμένα, καθημερινά αντικείμενα, τα οποία και χρησιμοποιούμε συνεχώς. 

Ωστόσο φαίνεται πως έχουν κάποιες “κρυφές” χρήσεις ή καλύτερα ορθές χρήσεις, που μέχρι σήμερα αγνοούσαμε.

1. Γιατί το καπάκι του στυλό έχει τρύπα;


Πολύς κόσμος πιστεύει πως η τρύπα στο καπάκι των στυλό υπάρχει για να βοηθά να μην στεγνώνει το μελάνι ή για να αποφευχθεί κάποια διαρροή λόγω πίεσης. 

Ωστόσο ο πραγματικός λόγος είναι για να μειωθεί ο κίνδυνος της ασφυξίας. Έτσι, αν ένα παιδί καταπιεί κατά λάθος το καπάκι, η τρύπα αποτρέπει τον αεραγωγό από το να φράξει εντελώς.

2. Πού χρησιμεύουν οι μικρές τρύπες στα παράθυρα των αεροπλάνων;


Εδώ οι λόγοι είναι δύο. Αφενός για να αντισταθμίζεται η πίεση του αέρα. Όταν το αεροπλάνο παίρνει ύψος, υπάρχει μεγάλη διαφορά πίεσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό του αεροσκάφους. 

Η τρύπα χρησιμεύει για να ρυθμίζει μερικώς αυτή τη διαφορά ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος στο εξωτερικό παράθυρο. 

Ο άλλος λόγος είναι για να μην θολώνει το τζάμι.