Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Η μεγαλύτερη παραλία του κόσμου!


Αν βρεθείς στη Βραζιλία, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Ρίο Γκράντε, στα νότια της χώρας. 

Διότι εκτός από τουριστικό (και εμπορικό) λιμάνι, είναι και το σημείο από το οποίο ξεκινά η μεγαλύτερη παραλία του κόσμου, η Praia do Beach Cassino (σύμφωνα με το Worldatlas). 

Η εν λόγω παραλία έχει έκταση μεγαλύτερη από 240 χιλιόμετρα και καλύπτεται από λευκή, ψιλή άμμο.


Για να την περπατήσεις όλη, ούτε λόγος. Η Praia do Beach Cassino βρέχεται, φυσικά, από τα νερά του Ατλαντικού και φτάνει ως τα σύνορα της Βραζιλίας με την Ουρουγουάη, ενώ συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών που απολαμβάνουν καθημερινά το μπάνιο τους. 

Μάλιστα, είναι από τις δημοφιλέστερες για θαλάσσια σπορ, λόγω των κυμάτων της, αποτελώντας τον παράδεισο των απανταχού σέρφερ.

Ρεκόρ Guinness για γραμματόσημο που ταξίδεψε στον Πλούτωνα
Η αποστολή New Horizons της NASA μετέφερε ένα αυτοκόλλητο σουβενίρ από τη Γη στο ιστορικό πέρασμά της από τον Πλούτωνα το καλοκαίρι του 2015: ένα γραμματόσημο που μόλις μπήκε στα ρεκόρ Guinness για την απόσταση που διήνυσε.

«Το επίσημο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει γραμματόσημο είναι 3,26 δισεκατομμύρια μίλια [5,25 δισ. χιλιόμετρα]» ανακοίνωσε ο Τζίμι Κόγκινς, εκπρόσωπος των Guinness World Records, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USPS) στην Ουάσινγκτον.

Το γραμματόσημο των 29 σεντς, με διαστάσεις 3,8 επί 2,5 εκατοστά, εκδόθηκε το 1981 ως μέρος μιας σειράς γραμματοσήμων με θέμα την εξερεύνηση του Διαστήματος. Δείχνει τη θολή εικόνα ενός μακρινού κόσμου με τη λεζάντα «Πλούτωνας: Ανεξερεύνητος».


Το γραμματόσημο στερεωμένο πάνω στο σκάφος πριν από την εκτόξευση (Πηγή: NASA)

Το γραμματόσημο εκτοξεύτηκε το 2006 κολλημένο στο New Horizons και ταξίδευε 9 χρόνια μέχρι να φτάσει στον στόχο και να αποκαλύψει το πρόσωπο του μυστηριώδους πλανήτη νάνου στις 14 Ιουλίου 2015.

Το ρεκόρ απόστασης θα καταρριφθεί πάντως εκ νέου, αφού η αποστολή θα ταξιδέψει για ακόμα 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα: η NASA παρέτεινε την αποστολή και έστειλε το New Horizons σε ένα δεύτερο σώμα της λεγόμενης Ζώνης του Κάιπερ, έναν δακτύλιο από παγωμένα σώματα πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα. 

Νέος στόχος είναι το ανεξερεύνητο αντικείμενο 2014 MU69, αποτελούμενο από υλικά που περίσσεψαν από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

«Είναι τιμή για την αποστολή New Horizons να αναγνωρίζεται από τα Guinness World Records για τα επιτεύγματά της» σχολίασε στην τελετή ο Άλαν Στερν, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής.

Ψαρεύοντας με τη φωτιά στην Ταϊβάν!


Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι ψαράδες στη Ταΐβαν εξασκούν έναν παράξενο τρόπο ώστε να πιάσουν σαρδέλες. Χρησιμοποιούν μια ράβδο με φωτιά από την άκρη της βάρκας, πάνω από το νερό. Τα ψάρια έλκονται από το φως και πηδούν έξω από το νερό και κατευθείαν στα δίχτυα των ψαράδων! 

Το ψάρεμα με φωτιά είναι τόσο απλό όσο είναι και μαγευτικό.


Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι ένα ραβδί από μπαμπού όπου λούζουν την άκρη του με θειικό οξύ για να δημιουργήθεί η φλόγα. Το θείο διαλύεται στο νερό και το αέριο που παράγεται στη συνέχεια αναβοσβήνει με τη φωτιά. 

Καθώς η φλόγα έλκει τις σαρδέλες, αυτές πηδούν έξω από το νερό ανά εκατοντάδες και καταλήγουν στα δίχτυα των ψαράδων. Αυτή η μέθοδος αλιείας αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κυριαρχίας και τώρα ασκείται μόνο στο λιμάνι Jinshan.


Μια καλή βραδιά, οι ψαράδες μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 4.500 δολάρια ωστόσο η εποχή της σαρδέλας διαρκεί μόνο 3 μήνες, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει αυτήν την παράδοση ζωντανή και να την προωθήσει ως τουριστικό αξιοθέατο, οι νέοι δεν φαίνονται να ενθουσιάζονται.