Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Οι μοναχικότερες οντότητες του κόσμου!


Την ώρα που οι φαροφύλακες παραμένουν ορόσημα μοναχικότητας, οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες κάνουν ό,τι μπορούν για να απομονώσουν κι άλλο τους ανθρώπους, μετατρέποντάς τους στα πιο μοναχικά πλάσματα της Φύσης. 

Το δέντρο Τενερέ


Ένα μοναχικό δέντρο ήταν άλλοτε το καλύτερο τροχιοδεικτικό της Σαχάρας, καθώς παρέμενε το μόνο είδος βλάστησης σε μια ακτίνα 400 χιλιομέτρων! 

Εκεί έστεκε αγέρωχα εδώ και 300 χρόνια, καθώς οι ρίζες του είχαν βρει τον δρόμο για μια φυσική πηγή νερού.

Γνωστότατο σε όλη την επικράτεια της Σαχάρας, το Τενερέ συνάντησε βίαιο και αιφνίδιο θάνατο όταν ένας μεθυσμένος οδηγός κατάφερε το ακατόρθωτο: να τρακάρει πάνω στο μοναδικό εμπόδιο σε μια έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων! 

Ο κορμός του ζει πια στο Εθνικό Μουσείο του Νίγηρα και ένα μεταλλικό άγαλμα έχει πάρει τη θέση του στην έρημο…

Η φάλαινα 52 Μπλε


Η 52 Μπλε είναι η μοναχικότερη φάλαινα του κόσμου, καθώς τη φωνή της δεν την ακούει κανείς. 

Την ώρα που οι φάλαινες μιλούν (και ακούν τις άλλες) σε συχνότητες 10-39 Hz, η 52 Μπλε εκπέμπει στα 52 Hz, κάτι που σημαίνει ότι καμιά άλλη φάλαινα δεν μπορεί ούτε να την ακούσει ούτε να συνειδητοποιήσει την ύπαρξή της! 

Ακόμα και εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε δει ποτέ τη μοναχική φάλαινα, έχοντας ακούσει μόνο την απεγνωσμένη λαλιά της σε σόναρ. 

Οι φωνές της 52 Μπλε δεν συνοδεύονται ποτέ από άλλες φαλαινοφωνές, καθώς είναι καταδικασμένη να περιπλανιέται στους ωκεανούς μόνη και έρημη…

Τάφι ο Βάτραχος


Ο Τάφι είναι ο τελευταίος ενός ολόκληρου είδους βατράχων και όταν φύγει από τη ζωή, το γένος του θα εξαφανιστεί από προσώπου γης. 

Ο Τάφι δεν ζει πια στα τροπικά δάση του Παναμά πιάνοντας έντομα από το αγαπημένο του φύλλο, καθώς έχει μεταφερθεί στον Βοτανικό Κήπο της Ατλάντα ως ο τελευταίος των τελευταίων. 

Εκεί ζει πλάι σε άλλα 11 σπανιότατα είδη αμφιβίων, αν και μόνο αυτός είναι το τελευταίο γνωστό δείγμα του είδους του. 

Οι συγγενείς του πέθαναν από ένα είδος μυκητίασης που μαστίζει τα αμφίβια του πλανήτη, γι’ αυτό και πλέον πολλά σπάνια είδη ζουν σε ζωολογικούς κήπους και εργαστήρια. 

Το τελευταίο θηλυκό του είδους του πέθανε το 2009, όταν και σταμάτησε οριστικά να καλεί ο Τάφι για ζευγάρωμα. 

Ο βάτραχος δεν απαντά πια ούτε σε ηχογραφημένες βατραχο-λαλιές, λες και ξέρει ότι είναι εντελώς μόνος στον κόσμο…

Ανακαλύφθηκε αιγυπτιακός ναός 4.200 ετών σε άριστη κατάσταση!


Διάσπαρτοι σε όλη τη σύγχρονη Αίγυπτο είναι πολλοί αρχαίοι ναοί, που φημίζονται για το μεγαλείο τους και την ιστορική τους σημασία. 

Το τέλειο παράδειγμα ενός από αυτούς που κόβει την ανάσα με την πολυτέλεια αλλά και την άριστη διατήρησή του είναι ο Ναός της Hathor. Χτισμένος γύρω στο 2250 π.Χ., είναι εντυπωσιακά καλοδιατηρημένος, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια.


Ο ναός χτίστηκε προς τιμήν της αρχαίας αιγυπτιακής θεά Hathor, που τιμούσε την αγάπη της γυναίκας, τη θεραπεία και τη μητρότητα. Μάλιστα οι τοιχογραφίες ειναι εξαιρετικές στο ναό, με τις λεπτομέρειες των σχεδίων να μην έχουν αλλοιωθεί από τον χρόνο.
Πηγή: perierga.gr

Παράξενοι ανελκυστήρες σε όλο τον κόσμο


Santa Justa, Λισσαβώνα – Πορτογαλία

Βρίσκεται στο κέντρο της Λισσαβώνας και συνδέει την οδό Santa Justa με την πλατεία Carmo που βρίσκεται ψηλότερα.


Hammetschwand, Ελβετία

Βρίσκεται στην απότομη βορινή πλαγιά του όρους Burgenstock. Σε 60 δευτερόλεπτα μπορεί κανείς να βρεθεί 152 ψηλότερα και να θαυμάσει τη μοναδική θέα.


Lacerda, Βραζιλία

Συνδέει δύο προάστια της βραζιλιάνικης πόλης Salvador. Κάθε μέρα εξυπηρετεί περισσότερα από 30.000 άτομα.


Taipei 101, Ταϊβάν

Ο πύργος Taipei 101 με ύψος 508 μέτρα είναι ένα από τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο και διαθέτει τον ταχύτερο ανελκυστήρα που κινείται με ταχύτητα 60.6 km/h.


Πύργος του Άιφελ, Γαλλία

Ανεβαίνει σε ύψος 180 μέτρων προσφέροντας μοναδική θέα του Παρισιού.


Bailong Elevator, Κίνα

Ένας μοναδικός ανελκυστήρας με τρεις γυάλινες κάψουλες που ανεβαίνουν μια απότομη πλαγιά 326 μέτρων στο πάρκο Zhangjiajie στην Κίνα.


Μουσείο Λούβρου, Γαλλία

Ένας ανελκυστήρας με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, με κυλινδρικό σχήμα στο μέσο μιας σκάλας.


Gateway Arch, St Luis ΗΠΑ

Είναι μια αψίδα που προσφέρει μια ιδαίτερα όμορφη διαδρομή διάρκειας 5 λεπτών.


Πηγή: perierga.gr