Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Δάσος "αναδύθηκε" από τη θάλασσα!


Στην μικρή παραλιακή πόλη Neskowin στο Όρεγκον των ΗΠΑ υπάρχει ένα παράξενο δάσος που απλώνεται κατά μήκος της ακτής, με τους κορμούς να ξεχωρίζουν πάνω από το νερό. 

Πρόκειται για ένα δάσος 2.000 και πλέον χρόνων που ευδοκιμούσε στην περιοχή, το οποίο θάφτηκε κάποια στιγμή κάτω από το νερό και την άμμο, ενώ μόλις το 1997-98 ήρθε ξανά στην επιφάνεια όταν μια σφοδρή καταιγίδα έπληξαν το Oregon Coast.


Η καταιγίδα διάβρωσε ένα τμήμα της παραλίας αποκαλύπτοντας περίπου 100 κορμούς δένδρων. 

Το δάσος υπολογίζεται ότι ήταν καταπράσινο, με δέντρα που έφταναν τα 50 μέτρα σε ύψος, τα οποία καταστράφηκαν περίπου το 1680-1720 μετά από έναν σεισμό και τσουνάμι που ακολούθησε. 

Το δάσος-φάντασμα του Neskowin δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά αξίζει μια επίσκεψη…
Πηγή: perierga.gr

Το Είδος Των Κατακόκκινων Πελαργών!Ο Κόκκινος Πελαργός (Scarlet Ibis) είναι ένα εντυπωσιακό είδος πουλιού που ανήκει στην οικογένεια των Θρησκειορνιθιδών – παραδοσιακά κατατάσσονται στα πελαργόμορφα – που το συναντάμε στην τροπική Νότια Αμερική και στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Είναι το εθνικό πουλί του Τρινιντάντ και Τομπάγκο και σύμβολο του στρατού της χώρας.


Το κόκκινο χρώμα του είναι ιδιαίτερα έντονο και χαρακτηριστικό και του δίνει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μέλη του ζωικού βασιλείου. 

Είναι εντελώς κόκκινος, εκτός από την μαύρες άκρες των φτερών του. Φωλιάζει σε δέντρα και παράγει δύο εώς τέσσερα αυγά. 

Η διατροφή του αποτελείται από ερπετά, βατράχια και μαλακόστρακα.

Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο ΝαύπλιοΤο σπάνιο φαινόμενο της άμπωτης, κατέγραψε ο φακός των Αργολικών Ειδήσεων από την παραλιακή οδό Ναυπλίου Νέας Κίου, σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015.

Παλίρροια, στη κοινή ναυτική γλώσσα "μαρέα", ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. 

Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24ώρες 50' και 30") οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στη περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών. 24 ώρες και 50,5 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο "διαβάσεων" της Σελήνης πάνω από ένα τόπο, δηλαδή δύο "άνω μεσουρανήσεων" όπως λέγονται.

Έτσι, η μία πλημμυρίδα συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σε ένα τόπο και η άλλη στη κάτω μεσουράνηση κάτω από τον ίδιο τόπο συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από τη πρώτη. 

Εξάλλου και οι δύο αμπώτιδες συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ανατολή και έπειτα (μετά από 12ώρες και 25λεπτά) στη δύση. Εξ' αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένου.

Επειδή επιπλέον το ύψος της στάθμης εξαρτάται όχι μόνο από την απόσταση Γης - Σελήνης αλλά και Γης - Ηλίου προκύπτει ότι και ο Ήλιος έχει σχέση με την παλίρροια. Επίσης διαπιστώνεται ότι το ύψος των υδάτων εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή από τη θέση της ως προς τον Ήλιο. 

Και αυτό διότι κατά τις συζυγίες, δηλαδή κατά τη σύνοδο (νέα σελήνη) και κατά την αντίθεση (πανσέληνος) παρατηρείται η υψηλότερη στάθμη, ενώ κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.) σημειώνεται η χαμηλότερη.

Στην Ελλάδα έντονο φαινόμενο παλίρροιας είναι αυτό στον πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα, καλούμενο και Παλίρροια του Ευρίπου. Οι μετρήσεις του εύρους και χρόνου των φαινομένων της παλίρροιας γίνονται με ειδικά όργανα τα παλιρροιόμετρα και παλιρροιογράφους.

Δείτε την παραλία που εξαφανίστηκε λόγω του φυσικού φαινομένου: