Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Οι περίεργοι καρποί του Jabuticaba


Το Jabuticaba είναι ένα δέντρο αρκετά κοινό στη νότια Αμερική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία.
Οι καρποί του, σε αντίθεση με τους καρπούς των υπόλοιπων δέντρων, φυτρώνουν απευθείας από τον κορμό του. Μπορούν να φαγωθούν φρέσκοι αν και συνήθως χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χυμού.Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου βρέθηκε στη Μποτσουάνα


Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου ανακαλύφθηκε στο αδαμαντωρυχείο Κάροου της Μποτσουάνα στη νότια Αφρική. Πρόκειται για μια πέτρα 1.111 καρατίων, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο πίσω από το διαμάντι Cullinan 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής το 1905.

«Το μαγευτικό διαμάντι, το οποίο προήλθε από το νότιο τμήμα του ορυχείου Κάροου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι υψηλής ποιότητας που έχει ανακτηθεί ποτέ και το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί από μία σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας Lucara Diamond Corp.


Το διαμάντι ζυγίζει 227 γραμμάρια και έχει διαστάσεις 65 επί 56 επί 40 χιλιοστά. Είναι ένα διαμάντι Τύπου ΙΙα πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχει ακαθαρσίες αζώτου σε μετρήσιμες ποσότητες και είναι σχεδόν διάφανο. 
 
Η αξία της μετοχής της Lucara σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 34 τοις εκατό το πρωί μετά την ανακοίνωση, στο χρηματιστήριο συναλλαγών της Στοκχόλμης. Την ίδια εβδομάδα μάλιστα στο συγκεκριμένο ορυχείο ανακαλύφθηκαν άλλα δύο διαμάντια, 813 και 374 καρατίων αντίστοιχα.

Η Μποτσουάνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα διαμαντιών στον κόσμο και το συγκεκριμένο διαμάντι είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην αφρικανική χώρα. Οι ειδικοί εκτιμητές τονίζουν ότι το διαμάντι θα έχει υψηλή αξία. 
 
Η αποτίμηση θα εξαρτηθεί από διάφορα εγκλείσματα, το πώς θα συμπεριφερθεί στην κοπή, καθώς και το τελικό χρώμα του. Το διαμάντι Cullinan είχε βάρος 603 γραμμαρίων. 
 
Το 1908 είχε κοπεί σε 100 κομμάτια με το μεγαλύτερο από αυτά να είναι 530 καρατίων, το μισό από το διαμάντι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Μποτσουάνα.

Πηγή: econews.gr

Ο Χάρτης του Κόσμου φτιαγμένος από χώμα και πέτρα!


Μέσα από τον “Χάρτη του Κόσμου” στη Δανία ο καθένας μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και γρήγορα από το ένα κράτος στο άλλο… Στο Verdenskortet οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά, σε έναν άτλαντα κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από χώμα και πέτρα. Ο χάρτης είναι δημιούργημα του Søren Poulsen με τον οποίο ασχολήθηκε μέχρι το θάνατό του, το 1969.


Λάτρης της γεωργαφίας ο ίδιος, αποφάσισε να φτιάξει τον κόσμο μας με τη δημιουργία μιας χερσονήσου στη λίμνη Klejtrup. Ο χάρτης έχει διαστάσεις 45×90 μέτρα και είναι υπό κλίμακα -27 εκατοστά που αντιστοιχούν σε 111 πραγματικά χιλιόμετρα. Ο χάρτης έγινε δημοφιλές αξιοθέατο στην περιοχή, καθώς οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα ταξίδι στον κόσμο κάνοτας σπορ και διασκεδάζοντας παράλληλα.