Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Το πιο πολύτιμο… μπισκότο στον κόσμο!


Έχουμε ακούσει για το πιο πολύτιμο βιβλίο ή σύγγραμα αλλά για μπισκότο ποτέ! Κι όμως τώρα, πλέον, υπάρχει το πιο “πολύτιμο μπισκότο” στον κόσμο που διασώθηκε από το ναυάγιο του Τιτανικού και πωλήθηκε για 15.000 λίρες.

Το σπάνιο αυτό μπισκότο πωλήθηκε από τον Henry Aldridge σε δημοπρασία στο Wiltshire στη Βρετανία, με αγοραστή, όπως αναφέρει το BBC, Έλληνα συλλέκτη.“Είναι το πιο πολύτιμο μπισκότο του κόσμου. Το 1912 πάνω από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη συντριβή του Τιτανικού σε παγόβουνο.

Το κράκερ έτυχε να έχει αποθηκευτεί κατά τύχη σε μία από τις σωσίβιες λέμβους. Ο James Fenwick, επιβάτης του SS Carpathia, το οποίο είχε πάει για ενίσχυση και βοήθεια των επιζώντων, το κράτησε ως «σουβενίρ» από την καταστροφή.

Έβαλε το σνακ σε ένα φωτογραφικό φάκελο της Kodak και έγραψε ένα σημείωμα το οποίο ανέφερε “μπισκότο από τον Τιτανικό, σωσίβια λέμβος, Απρίλιος του 1912”.Πηγή: perierga.gr

Απίθανη συλλογή μικροσκοπικών βιβλίων!


Ο Jozsef Tari από την Ουγγαρία συλλέγει από νεαρή ηλικία μικροσκοπικά βιβλία. Ο ίδιος έχει εμμονή με τη συλλογή του που αριθμεί πάνω από 4.500 μικρά βιβλία, τα οποία είναι σπάνια και εντυπωσιακά.

Συχνά-πυκνά ταξιδεύει ανά τον κόσμο, ανακαλύπτοντας μικρούς -στην κυριολεξία- θησαυρούς που τους κάνει δικούς του.


Δερματόδετες δημιουργίες, απλά χειρόγραφα αλλά και κλασικές εκδόσεις σε μικρογραφία κοσμούν τις προθήκες του. “Πολλές φορές βρίσκω βιβλία στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου, παραμύθια, λογοτεχνικά έργα και συγγράμματα από κάθε τομέα της λογοτεχνίας βρίσκονται σε μικρογραφία στη συλλογή μου”, λέει ο ίδιος.


Άνθισε το πιο άγονο μέρος στον πλανήτη!
Η έρημος Ατακάμα βρίσκεται στη Χιλή και είναι το πιο άγονο και άνυδρο μέρος στον πλανήτη, ενώ χαρακτηριστικά έχουν καταγραφεί περίοδοι ως και 400 ετών χωρίς βροχή. Ώμως φέτος συμβαίνει κάτι σπάνιο… 

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που ταλαιπώρησαν τη βόρεια Χιλή τον Μάρτιο του 2015 έδωσαν ζωή στην πιο άγρια έρημο του κόσμου και χιλιάδες τουρίστες σπεύδουν να θαυμάσουν ένα μοναδικό φαινόμενο.

Η άγονη έρημος άνθισε και έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο λιβάδι με μοβ και φούξια αποχρώσεις. 

Η άνθιση των λουλουδιών έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, αλλά το φετινό είναι κάτι πρωτόγνωρο σε ένταση όπως αναφέρει ο Daniel Diaz, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού της περιοχής.

Ηλικιωμένο ζευγάρι ζει μόνο του 45 χρόνια σε εκαταταλειμμένο χωριό!

 

Για τα τελευταία 45 χρόνια, ο Martin και Sinforosa Colomer είναι οι μοναδικοί κάτοικοι της La Estrella, ενός εγκαταλειμμένου χωριού στην Ισπανία.

Η μοναδική παρέα τους είναι τρεις σκύλοι, τέσσερις κότες, ένας κόκορας, περίπου 25 γάτες και μερικές μέλισσες.

 Η πλησιέστερη κατοικημένη πόλη είναι τουλάχιστον 25 χιλιόμετρα μακριά! Παράξενος τρόπος ζωής για τους δυο τους, χωρίς ανθρώπινη επαφή, σχεδόν σαν να είναι οι τελευταίοι δύο άνθρωποι στη γη.
Δεν ήταν βέβαια πάντα έτσι τα πράγματα. Κάποτε το χωριό τους έσφυζε από ζωή, με εκατοντάδες κατοίκους, μια εκκλησία, δύο σχολικά κτήρια και πολλά μπαρ.


Το 1883 μια σφοδρή καταιγίδα σκότωσε σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού και κατέστρεψε τουλάχιστον 17 σπίτια. Η πλατεία του χωριού, την εκκλησία και πρεσβυτέριο έμειναν αλώβητα και ένα μνημείο ανεγέρθηκε για όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους.

Ο τόπος έχασε τη γοητεία του μετά από αυτό και οι ντόπιοι άρχισαν σιγά σιγά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη που δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 12 ετών, πριν από 36 χρόνια. Βλέποντας τους άλλους κατοίκους να φεύγουν, οι ίδιοι θέλησαν να μείνουν κοντά στον τάφο του παιδιού τους και έτσι η ζωή τους πήρε αυτή την πορεία, της μοναξιάς.

Σήμερα, ο Μάρτιν είναι 79 και η Sinforosa, 82, ζουν χωρίς τηλέφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό. Έχουν ένα παλιό αυτοκίνητο για να τους μεταφέρει στην πλησιέστερη πόλη, αλλά μοιάζουν αρκετά ικανοποιημένοι με την απλή ζωή τους. «Έχουμε πολλά να κάνουμε με τα ζώα και τις κερασιές μας”, λένε.