Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Το πιο βροχερό μέρος στον κόσμο!


Ο φωτογράφος Amos Chapple ταξίδεψε στην πολιτεία Meghalaya στην Ινδία που θεωρείται ότι είναι το πιο βροχερό σημείο στον πλανήτη.

Για την ακρίβεια, το χωριό Mawsynram, που βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή, δέχεται 11.862 χιλιοστά βροχής τον χρόνο.

Αυτή η η βαριά βροχόπτωση οφείλεται στα θερινά ρεύματα αέρος τα οποία σαρώνουν και μεταφέρουν τους υδρατμούς από τις πεδιάδες του Μπαγκλαντές, συγκεντρώνοντας υγρασία όσο μετακινούνται βόρεια.

 Όταν τα σύννεφα που δημιουργούνται φτάνουν στους απόκρημνους λόφους της Meghalaya, ”στριμώχνονται” μέσα στο στενεμένο κενό της ατμόσφαιρας και συμπιέζονται στο σημείο που δεν μπορούν πλέον να συγκρατήσουν την υγρασία τους προκαλώντας τη συνεχή βροχή.


Οι εργάτες οι οποίοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους συχνά φέρουν ολόσωμες ομπρέλες κατασκευασμένες από μπαμπού και φύλλα μπανανιάς.

Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι ”ζωντανές γέφυρες” οι οποίες συνδέουν τις υγρές πεδιάδες.

Για αιώνες, οι ντόπιοι επεξεργάζονται τις ρίζες των καουτσουκόδεντρων να αναπτύσσονται με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν φυσικές γέφυρες, οι οποίες διαρκούν πολύ περισσότερο από τις ξύλινες κατασκευές που σαπίζουν μέσα σε λίγα χρόνια.

To ταξίδι ενός μπονσάι ανά την υφήλιο!


Η καλλιτέχνις Azuma Makoto ωθεί τα όρια της παραδοσιακής ιαπωνικής ανθοδετικής σε εντελώς νέα επίπεδα. Εδώ και 10 περίπου χρόνια “τρέχει” το project “Shiki: Landscape and Beyond”, καταγράφοντας το ταξίδι ενός μπονσάι ανά την υφήλιο.

 Η Makoto δημιουργεί τέχνη χρησιμοποιώντας αυτό το μικρό πεύκο το οποίο τοποθετεί σε διάφορες τοποθεσίες στον κόσμο και στη συνέχεια το φωτογραφίζει, υπερτονίζοντας την ομορφιά της φύσης.

Το φυτό είναι τοποθετημένο μέσα σε ένα τετράγωνο πλαίσιο από ανθρακονήματα και μεταφέρεται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από ερήμους και δάση, μέχρι την Ανταρκτική και τον ωκεανό, όπου φωτογραφίζεται από την φωτογράφο Shunsuke Shiinoki.

 

 

 

Πεζοί περνούν στενό δρόμο ένας ένας με φανάρι


Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Πράγας ο επισκέπτης συναντά το ιστορικό Mala Strana ή “Little Quarter” όπου εκεί υπάρχει ένας δρόμος τόσο στενός ώστε είναι αδύνατον για δύο άτομα να περάσουν ταυτόχρονα. 
 
Ο δρόμος ονομάζεται Vinarna Certovka και έχει πλάτος περίπου 50 εκατοστά και μήκος 10 μέτρα. Αποτελείται από πολλά πέτρινα σκαλοπάτια που οδηγούν από την οδό U Luzickeho στο εστιατόριο Certovka στην άκρη του ομώνυμου καναλιού κοντά στη Γέφυρα του Καρόλου.


Για τη διευκόλυνση των πεζών, αλλά κυρίως για πρωτοτυπία, δύο φανάρια τοποθετήθηκαν και στα δύο άκρα του δρόμου, τα οποία υποδηλώνουν πότε είναι ελεύθερο το πέρασμα από τη μία και την άλλη πλευρά. Στην ουσία, ο πεζός όταν πρόκειται να περάσει πατάει το κουμπί και το φανάρι κοκκινίζει από την άλλη πλευρά έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα κάπου στη διαδρομή…