Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο!Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο! - VIDEO
Οι φετινές διακοπές μπορεί να έχουν κάτι το ξεχωριστό και το αξέχαστο για μερικούς από σας που αναζητάτε την αδρεναλίνη και τον κίνδυνο...!
Λες και δεν ήταν αρκετό να βρίσκεται ένα αεροδρόμιο 3000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα Ιμαλάια, για τους πιλότους που προσπαθούν να απογειώσουν ή να προσγειώσουν ένα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Τενζινγκ Χίλαρυ( Tenzing Hilary) στο Νεπάλ ο στενός και κοντός διάδρομος που καταλήγει στο χείλος του γκρεμού κάνει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο να είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο.
Η πόλη Λουκλα είναι η είσοδος για τα Ιμαλάια οπότε αν και το αεροδρόμιο της έχει την φήμη του πιο επικίνδυνου είναι και ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο.


Η πολυκοσμία του αεροδρομίου προκύπτει κυρίως από τους ορειβάτες, που στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν τα υψηλότερα βουνά του κόσμου αναγκαστικά πρέπει να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λουκλα και να συνεχίσουν με τα πόδια.
Για τους περισσότερους ορειβάτες η προσγείωση στο Λούκλα είναι πολύ πιο τρομακτική από την αναρρίχηση.

Ακόμα και όταν το αεροδρόμιο είναι στις 'καλές του' η προσγείωση και η απογείωση επιτρέπεται μόνο για λίγες ώρες, αφού η ομίχλη και η ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στα αεροπλάνα. Ακόμη όμως και τότε ένας κακός υπολογισμός στην προσγείωση, δηλαδή 1-2 μέτρα, μπορεί να οδηγήσει στην συντριβή του αεροπλάνου στα βράχια του βουνού.
Ούτε και η απογείωση είναι εύκολη, αν το αεροπλάνο δεν αποκτήσει την κατάλληλη ταχύτητα πολύ απλά θα συντριβεί στην άβυσσο.


Το αεροδρόμιο, σκαλισμένο σχεδόν στην μια πλευρά ενος βουνού, κατασκευάστηκε απο τον Σερ Εντμουντ Χίλαρυ το 1965 και 12 χρόνια μετά έγινε ο πρώτος άνθρωπος να κατακτήσει το Εβερεστ. Βεβαια δεν πρόκειτα να δείτε αεροπλανα τύπου Μπόινγκ (Boeing) στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο καθώς ο διάδρομος εχει μόνο 20 μέτρα πλάτος, οπότε τα Ντρόνιερ (Dronier) και τα Τουιν Οττερ (Twin Otter) ειναι μάλλον τα καλύτερα. Με κλίση 12% ειναι και ενας απο τους πιο 'αποτομους' διαδρομους στον κόσμο!
Τα αεροπλάνα για να προσγειωθούν πρέπει να κάνουν τον γύρο του βουνού και προσγειωθούν ανηφορικά ετσι ώστε να να μην συντριβουν στον γκρεμό.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα δυστυχήματα στο αεροδρόμιο της Λούκλα, (Tenzing-Hillary) , δεν ηταν λίγα αν λάβουμε υπόψη ολα τα παραπάνω στοιχεία.
Το 1973 και το 1991, οι Βασιλικές Αερογραμμές του Νεπάλ (Nepal Royal Airlines DHC-6) , συνετρίβησαν στην προσέγγιση από το Κατμαντού, το 2004, ένα Twin Otter συνετρίβη στην προσγείωση, σκοτώνοντας όλα τα μέλη του πληρώματος, αλλά το χειρότερο ατύχημα έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2008, όταν ένα Twin Otter προσγειώθηκε σε ομίχλη και έπιασε φωτιά, σκοτώνοντας 18 επιβάτες.
Πηγή: www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου