Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Ρομπότ μύγα: Το μικρότερο ρομπότ στον κόσμο

Αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν ένα ρομπότ, σε μέγεθος μύγας, το οποίο μπορεί πετά με εκπληκτική μαεστρία, μιμούμενο της κινήσεις του «ενοχλητικού» εντόμου.

Το ρομπότ-μύγα, είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και ζυγίζει λιγότερο από ένα γραμμάριο. Οι ταχύτατοι ηλεκτρονικοί μύες του, κινούν τα φτερά του, με αποτέλεσμα να πετά, ακριβώς όπως πετούν και οι μύγες. Οι κατασκευαστές του, από το πανεπιστήμιο του Harvard, υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να έχει πολλαπλές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα, σε επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης ανθρώπων σε δυσπρόσιτα σημεία.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, Kevin Ma, ανακοίνωσε πως η ομάδα του κατάφερε να κατασκευάσει το μικρότερο ιπτάμενο ρομπότ στον κόσμο. Η ακρίβεια των κινήσεων του, επιτρέπει στο ρομπότ-μύγα να έχει πρόσβαση ακόμη και στα πιο μικροσκοπικά περάσματα.  Το ρομπότ έχει τη δυνατότητα να αιωρείται, σχεδόν ακίνητο, ενώ οι κινήσεις των φτερών του επαναλαμβάνονται 120 φορές το δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την κίνηση των φτερών, διαφόρων εντόμων και προσπάθησαν να κατανοήσουν πως λειτουργεί για καθένα από αυτά.

“Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιβαλλοντικές εργασίες, καθώς και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης ατόμων που εγκλωβίζονται κάτω από συντρίμμια. Επίσης θα μπορούσαν να πετάξουν σε περιβάλλοντα που είναι αδύνατον να πλησιάσει άνθρωπος, όπως σε περιοχές με διαρροή χημικών αερίων.”, ανέφερε στο BBC ο επικεφαλής της ομάδας, συμπληρώνοντας: “ Αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν ακόμη να συμπεριφερθούν όπως τα πραγματικά έντομα, βοηθώνταςστην επικονίαση των καλλιεργειών.”

Το πρώτο αυτό μοντέλο του ρομπότμύγα είναι ενσύρματο, όμως οι κατασκευαστές του υπόσχονται πως σύντομα θα βγει ένα νέο εξελιγμένο μοντέλο που θα είναι ασύρματο.


Δείτε βίντεο με το ρομπότ-μύγαΠηγή: www.globalomen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου